ΑΘΗΝΑ
13:08
|
19.05.2024
Με ψηλοτάκουνα οι Ουκρανές δόκιμοι στις πρόβες για την παρέλαση της 30ης επετείου της ανεξαρτησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκάνδαλο ξέσπασε στην Ουκρανία μετά την απόφαση του υπουργείου Άμυνας να υποχρεώσει τις γυναίκες στρατιωτικούς να κάνουν πρόβα για την παρέλαση της εθνικής επετείου, με μαύρα ψηλοτάκουνα.


Σημειώνεται ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για να γιορτάσει την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση τον επόμενο μήνα και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε υπερήφανα φωτογραφίες δοκίμων των στρατιωτικών σχολών του πανεπιστημίου του Κιέβου να κάνουν πρόβα για την παρέλαση της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, μαζί με τα χακί τους, οι γυναίκες είχαν λάβει εντολή να φορούν μαύρα ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Οι εικόνες τράβηξαν την προσοχή του κοινού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, με αρκετούς να τονίζουν ότι η επιλογή αυτή υποτιμά τις γυναίκες στρατιωτικούς καθιστώντας τις θύματα σεξιστικής συμπεριφοράς.

Όταν ο υπουργός Άμυνας Άντριι Ταράν μπήκε στο κοινοβούλιο την επόμενη μέρα, δέχθηκε καταιγισμό αρνητικών σχολίων από γυναίκες βουλευτές για τις εν λόγω φωτογραφίες.

“Λυπάμαι, αλλά αυτό που είδαμε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας κύριε υπουργέ” στηλίτευσε η βουλευτή Iryna Gerashchenko, “είναι αυτός ο τρόπος για να μας φέρνετε πιο κοντά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ;” υπογράμμισε.

“Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο ηλίθια, επιβλαβή ιδέα”, σημείωσε η βουλευτής Inna Sovsun, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία των γυναικών.

Αρκετοί χρήστες του Twitter συμφώνησαν με την Sovsun τονίζοντας ότι το σώμα των γυναικών καταπονείται καθώς η πρόβα διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες.

Δεν έλειψε η κριτική και από τους βουλευτές του στρατοπέδου του Ζελένσκι, με τον Aleksey Zhmerenetsky να θέτει το ρητορικό ερώτημα “γιατί οι γυναίκες στρατιωτικοί θα πρέπει να ντυθούν σαν κούκλες καρναβαλιού για να διασκεδάσουν το πλήθος;”.

Η Olena Kondratyuk, αναπληρώτρια πρόεδρος του κοινοβουλίου, σημείωσε ότι οι αρχές οφείλουν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τον “εξευτελισμό” των γυναικών και να διεξαγάγουν έρευνα, τονίζοντας ότι περισσότερες από 13.500 γυναίκες έχουν πολεμήσει στη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Αρκετοί Ουκρανοί βουλευτές, που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, εμφανίστηκαν στο κοινοβούλιο με μαύρα ψηλοτάκουνα παροτρύνοντας τον υπουργό Άμυνας να τα φορέσει στην παρέλαση.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τις γυναίκες του Στρατιωτικού Ινστιτούτου του Εθνικού Πανεπιστημίου στο Κίεβο, οι οποίες πρόκειται να λάβουν μέρος στην προαναφερθείσα παρέλαση, και συζήτησε μαζί τους το εν λόγω θέμα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη στολή παρέλασης, η οποία περιλαμβάνει ψηλοτάκουνα για τις γυναίκες στρατιωτικούς, ήταν “έμπνευση” του προκατόχου του Ζελένσκι, Ποροσένκο και επιβλήθηκε το 2017.


Το υπουργείο υιοθετώντας το ίδιο στατιωτικό λουκ, ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες στρατιωτικοί θα φαίνονται “όμορφες και δυνατές” φορώντας τα ψηλοτάκουνα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Τα ψηλοτάκουνα φοριούνται με φούστες και όχι με το χακί παντελόνι, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς, και έτσι θα φορεθούν και από τις δοκίμους, είχε διευκρινίσει το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 31.000 γυναίκες υπηρετούν τώρα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, πάνω από 4.000 είναι αξιωματικοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα του gazeta.ru, μετά τον σάλο, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας συμφώνησε στην αντικατάσταση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών, με τα… άκομψα μεν, ανετότατα δε άρβυλα.

Πηγές: RT, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κεραμέως: Μετά τις Ευρωεκλογές η επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές

Προκαλεί ο Ερντογάν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα