ΑΘΗΝΑ
12:31
|
20.04.2024
Η Ιταλία έχει στα χέρια της βίντεο με το περιστατικό, το οποίο παρέδωσε η γερμανική ΜΚΟ, “Sea Watch”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας εξετάζουν ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται σκάφος της Ακτοφυλακής της Λιβύης να επιχειρεί να εμβολίσει και να ρίχνει προειδοποιητικά πυρά κατά πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Η έρευνα των δικαστικών αρχών στη Σικελία αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Το βίντεο με το περιστατικό στη Μεσόγειο καταγράφηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση “Sea Watch”, η οποία περισυλλέγει πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μεσόγειο και τους μεταφέρει στην Ευρώπη. Το περιστατικό με το μικρό πλοιάριο των μεταναστών και τη λιβυκή ακτοφυλακή φέρεται να σημειώθηκε κοντά στη Μάλτα.

Οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από αναγνωριστικό αεροσκάφος της ΜΚΟ. Δύο σφαίρες πέφτουν στο νερό, σε απόσταση δύο-τριών μέτρων από την πλώρη του ξύλινου πλοιαρίου, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 άνθρωποι. Το σκάφος της ακτοφυλακής, ένα από τα τέσσερα που δώρισε η Ιταλία στη Λιβύη το 2017, προσπαθεί κατόπιν να πλησιάσει στο μηχανοκίνητο πλοιάριο και φαίνεται να επιχειρεί, πολλές φορές, να του κόψει τον δρόμο, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Μέλη της οργάνωσης “Sea Watch” που επέβαιναν στο αεροπλάνο ήρθαν σε επικοινωνία με τους άνδρες της ακτοφυλακής, μέσω ασυρμάτου. “Θέτετε σε κίνδυνο ανθρώπους. Είστε πολύ κοντά”, τους είπαν στα αγγλικά. “Είναι ένα πλοιάριο διακινητών”, απάντησε ένας λιμενικός. “Κρατήστε τις αποστάσεις και μην τους πυροβολείτε”, συνέχισε η ΜΚΟ. Από τα πλάνα δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί αν επρόκειτο πράγματι για σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής, όπως υποστηρίζει η “Sea Watch”.

Η ιταλική εφημερίδα “Avvenire” αναφέρει ότι οι εισαγγελείς στο Αγκριτζέντο της Σικελίας ξεκίνησαν την έρευνα έπειτα από την προτροπή της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θα εξετάσουν το οπτικό υλικό και θα διενεργήσουν συνεντεύξεις με τους πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν στο πλοιάριο και τελικά κατάφεραν να φτάσουν στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας.  

Η Ακτοφυλακή της Λιβύης δεσμεύτηκε να διενεργήσει εσωτερική έρευνα για το περιστατικό. Η εφημερίδα “Avvenire” επισημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια νομική συμφωνία ανάμεσα σε Ιταλία και Λιβύη για τη δυνατότητα προσαγωγής Λίβυων ναυτικών ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης. “Είναι μάλλον απίθανο η Τρίπολη να δώσει τα ονόματα των λιμενικών που επέβαιναν στο εν λόγω σκάφος”, αναφέρει η “Avvenire”. Η δε Μάλτα, η οποία ελέγχει τα διεθνή ύδατα όπου σημειώθηκε το περιστατικό, συντάχθηκε με τη λιβυκή ακτοφυλακή χαρακτηρίζοντας τα προειδοποιητικά πυρά “ενδεδειγμένη ενέργεια”.

Εξάλλου το 2017 Ιταλία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία, η οποία δίνει το δικαίωμα της αναχαίτισης των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στη λιβυκή ακτοφυλακή. Η Ιταλία τότε είχε συμφωνήσει να εκπαιδεύσει τους Λίβυους λιμενικούς και να προμηθεύσει με σκάφη την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα