ΑΘΗΝΑ
14:11
|
18.04.2024
Η Αγγλία γίνεται η πιο “ελεύθερη” περιοχή στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα ενδέχεται να αγγίξουν τις 50.000 μέχρι το τέλος του μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως η κυβέρνησή του σκοπεύει να άρει πολλά από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού στις 19 Ιουλίου καθώς ο οδικός χάρτης εξόδου της Αγγλίας από το λοκντάουν έχει εισέλθει στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο. Η τελική απόφαση, διευκρίνισε ο Τζόνσον, θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί στις 12 Ιουλίου αφού αξιολογηθούν και συνεκτιμηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα για τον κορονοϊό και την παραλλαγή Δέλτα.

Ανάμεσα στην άρση των μέτρων που προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας, η κατάργηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η κατάργηση των ορίων στον αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις και η κατάργηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας. Επιπλέον ο Τζόνσον δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να “ανοίξει” στο 100% τη χωρητικότητα των αγγλικών γηπέδων. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ντάουνιγκ Στριτ ο Τζόνσον επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει νέα ενημέρωση για τις επονομαζόμενες κοινωνικές “φούσκες” στα σχολεία, τις μετακινήσεις στο εξωτερικό και την υποχρέωση της αυτοαπομόνωσης.  

“Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα”, τόνισε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου. “Θα αποσύρουμε τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις αφού θα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού”, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να φορά την προστατευτική μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός. Απέδωσε την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Αγγλία, αλλά προειδοποίησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα κρούσματα ενδέχεται να αγγίξουν τις 50.000 λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει επιχειρήσει τέτοια χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Πολλοί στη Βρετανία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο για ένα τέτοιο άνοιγμα, όταν όλοι οι ενήλικες ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των δύο δόσεων. Ωστόσο, οι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση Τζόνσον φαίνεται να στηρίζουν την καλοκαιρινή χαλάρωση. Υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα συνοδευόταν ούτως ή άλλως με αύξηση των μολύνσεων και όσο αυτή καθυστερεί υπάρχει κίνδυνος αύξησης των περιστατικών σε μια χειρότερη στιγμή.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τη προστασία δεδομένων εγκεφαλικής δραστηριότητας

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα