ΑΘΗΝΑ
15:19
|
26.04.2024
Οργή διαδηλωτών σε όλη την Ισπανία για την ομοφοβική δολοφονία του 24χρονου Σαμουέλ έξω από παμπ στη Λα Κορούνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η φερόμενη ομοφοβική δολοφονία του 24χρονου Σαμουέλ Λουίθ Μούνιθ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου τα ξημερώματα του Σαββάτου (3/7) έξω από παμπ στη Λα Κορούνια, συγκλονίζει και διχάζει την Ισπανία.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες κατά του ομοφοβικού μίσους σε όλη τη χώρα με τους διαδηλωτές να απαιτούν “συλλήψεις” για το “ομοφοβικό έγκλημα”.

Ο 24χρονος Σαμουέλ, που ήταν βοηθός νοσηλευτή, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Λα Κορούνια, στη βορειοδυτική Ισπανία, αφού είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από επτά τουλάχιστον άτομα, σύμφωνα με τη μαρτυρία της φίλης του Λίνα, στην El Mundo.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης απέτυχαν στις προσπάθειες ανάνηψής του και ο νεαρός άνδρας πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

O Σαμουέλ εργαζόταν στο γηροκομείο Padre Rubinos. Είχε βιώσει από πρώτο χέρι τη χειρότερη πλευρά της πανδημίας στο χώρο εργασίας του και η πίεση που είχε υποστεί τον τελευταίο χρόνο ήταν μεγάλη. Για αυτόν τον λόγο, αποφάσισε να περάσει τη νύχτα του Σαββάτου στο Andén, μία από τις μοντέρνες παμπ στον παραλιακό δρόμο Ριαθόρ της Λα Κορούνια, όπου διασκέδασε με τους φίλους του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μετά από διαπληκτισμό του με ομάδα νεαρών οι οποίοι τον αποκάλεσαν “maricόn” (αδελφή).

Έκτοτε ο θάνατος του Σαμουέλ διχάζει τους Ισπανούς, με την αριστερά να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα καθαρά ομοφοβικό έγκλημα, τονίζοντας ότι πρέπει να οικοδομηθεί μια πιο ελεύθερη κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχει χώρος για το ομοφοβικό μίσος.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τη σύλληψη 13 ατόμων για την φερόμενη άμεση ή έμμεση σχέση τους με τον θάνατο του Σαμουέλ, ωστόσο οι αρχές μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter ανακοίνωσαν ότι “Η έρευνα παραμένει ανοιχτή” και ότι “δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συλλήψεις”.

Δικαιοσύνη για τον Σαμουέλ. Ομοφοβία και φασισμός είναι το ίδιο πράγμα“, έγραφε ένα γιγαντιαίο πανό των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι αργά το βράδυ στη πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη, σύμφωνα με την τηλεοπτική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χιλιάδες διαδηλωτές ορισμένοι από τους οποίους κυμάτιζαν τις σημαίες Υπερηφάνειας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών συλλογικοτήτων της ΛΟΑΤ κοινότητας απαιτώντας “Δικαιοσύνη για τον Σαμουέλ”.

“Δεν ήταν ξυλοδαρμός, ήταν δολοφονία”, φώναζε ρυθμικά το πλήθος. “Σταματήστε την ομοφοβία”, “Το μόνο που θέλω είναι να ζήσω” ή “Μας σκοτώνουν”, έγραφαν κάποια από τα πανό.

Οι συγγενείς του νεαρού καταγγέλουν ότι πρόκειται για ένα ομοφοβικό έγκλημα, το οποίο συνέβη λίγες μέρες μετά το τέλος της εβδομάδας Pride στην Ισπανία, των εορταστικών εκδηλώσεων της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Δυναμικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ και σε άλλες ισπανικές πόλεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών που απαιτούν “διακαιοσύνη” και “συλλήψεις”.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν γίνει προς το παρόν συλλήψεις και πως “δεν έχει αποκλειστεί κανένα σενάριο, ούτε αυτό του εγκλήματος μίσους, ούτε κανένα άλλο”.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η αστυνομική έρευνα θα οδηγήσει σύντομα στην εύρεση των δραστών της δολοφονίας του Σαμουέλ και θα ρίξει φως στα γεγονότα. Αυτό ήταν μια πράξη βαρβαρότητας, μια αδυσώπητη πράξη. Δικαιώματα και ελευθερίες δεν θα υποχωρήσουν. Η Ισπανία δεν θα το ανεχτεί”, ανέφερε σε tweet του το βράδυ της Δευτέρας, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα