ΑΘΗΝΑ
10:28
|
26.04.2024
Η απόφαση του KLP της Νορβηγίας αφορά 16 συνολικά εταιρείες, ανάμεσά τους ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Motorola.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας, KLP, ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη συνεργασία του με 16 εταιρείες λόγω των διασυνδέσεων τους με ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Motorola, και οι γαλλικές Altice Europe και Alstom.

Η αποδέσμευση, που αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, ακολουθεί τη δημοσίευση τον Φεβρουάριο του 2020 από τον ΟΗΕ ενός καταλόγου με 112 επιχειρήσεις, οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητες στους ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Στην ανακοίνωσή του το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο αναφέρει: “Στην αξιολόγηση του KLP διαπιστώθηκε ένα μη αποδεκτό ρίσκο καθώς οι εξαιρούμενες επιχειρήσεις συμβάλουν στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καταστάσεις πολέμου και συγκρούσεων μέσω των διασυνδέσεων τους με ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η Motorola και άλλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να γίνουν συνεργοί σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Παλαιστίνη”. Το ταμείο KLP διαχειρίζεται 95 δισεκατομμύρια δολάρια στοιχείων ενεργητικού (περί τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι εν λόγω επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, τραπεζών και του κατασκευαστικού τομέα, όλες διευκολύνουν την παρουσία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες δεοντολογίας του KLP, επισημαίνει το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο.

Το Ισραήλ είχε καταγγείλει ως “επονείδιστη” τη λίστα του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει κολοσσούς όπως οι Airbnb, Expedia, Motorola και TripAdvisor.

“Η αποδέσμευση από την Motorola Solutions ήταν μία εύκολη απόφαση δεδομένου του ρόλου της στην παρακολούθηση των κατεχομένων εδαφών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ταμείου, το οποίο προσάπτει στον αμερικανικό όμιλο ότι χορηγεί λογισμικό βιντεοπαρακολούθησης που επιτρέπει τον έλεγχο των συνόρων με τα παλαιστινιακά εδάφη. Το KLP αποδεσμεύθηκε επίσης από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Δυτική Όχθη καθιστώντας τους εβραϊκούς οικισμούς “ελκυστικές ζώνες κατοίκησης”. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Altice Europe, Bezeq, Cellcom Israel και Partner Communications. Η απόφαση αφορά επίσης πέντε τράπεζες που έχουν διευκολύνει και χρηματοδοτήσει την ανέγερση κατοικιών και την κατασκευή υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και εταιρείες μηχανικής και κατασκευών, ανάμεσά τους η γαλλική Alstom.

Συνολικά, η αποεπένδυση του νορβηγικού ταμείου αποτιμάται σε 32 εκατομμύρια δολάρια.

“Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ανεξαρτήτως του σεβασμού αυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ίδια τα κράτη”, τονίζει αναλύτρια του KLP, Κίραν Αζίζ. “Μία σύρραξη μπορεί να εγείρει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες οφείλουν κατά συνέπεια να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για να αποφύγουν να εμπλακούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να προστατεύσουν τα ευάλωτα άτομα”, προσθέτει η ίδια αναλύτρια.

Στα τέλη του Ιουνίου, το KLP είχε ανακοινώσει την αποδέσμευσή του από τον ινδικό όμιλο λιμενικών και επιμελητειακών υπηρεσιών Adani Ports εξαιτίας των σχέσεών του με την στρατιωτική χούντα της Μιναμάρ.

Πηγή: Με πληροφορίες από Al Jazeera, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα