ΑΘΗΝΑ
04:11
|
25.04.2024
Από εκεί που το 2014 προσπάθησε να διαφύγει μέσω υδρορροής αλλά τελικά συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σπίτι και τελευταίο κρησφύγετο του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν βγαίνει σε λοταρία από την κυβέρνηση του Μεξικού τον Σεπτέμβριο. Ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών του Μεξικού πέρασε σε αυτό το σπίτι έξι μήνες ως δραπέτης και το 2014 επιχείρησε να διαφύγει μέσω υδρορροής αλλά τελικά συνελήφθη έξι ημέρες μετά από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αξία του σπιτιού, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Κουλιακάν της πολιτείας Σιναλόα του Μεξικού, εκτιμάται στα 184.000 δολάρια.

Ο Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν, πρώην επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε σωφρονιστικό κατάστημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπήρξε από τους μεγαλύτερους διακινητές ναρκωτικών από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 2019 συμπεριλήφθη στη λίστα του περιοδικού “Forbes” ως ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στον πλανήτη. Η περιουσία τότε υπολογιζόταν στα ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ο “Ελ Τσάπο” βρισκόταν στην 701η θέση της λίστας του “Forbes”.

Η λοταρία για το τελευταίο κρησφύγετο του “Ελ Τσάπο” θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Γκουσμάν, διάσημος για τις αποδράσεις του με αποκορύφωμα την απόδραση του 2001 από φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μεξικού, εντοπίστηκε και συνελήφθη από Μεξικανούς πεζοναύτες στις 16 Φεβρουαρίου του 2014. Και αυτή η ιστορία κράτησης κατέληξε σε διασυρμό των μεξικανικών φυλακών με τον Τσάπο να διαφεύγει το 2015 ξανά από ίδρυμα υψίστης ασφαλείας, σκάβοντας από το κελί του μια σήραγγα 1,5 χιλιομέτρων εξοπλισμένη με όλες τις ανέσεις: είχε ράγες, φωτισμό, κλιματισμό, ενώ οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο “Ελ Τσάπο” να είχε στη διάθεσή του μια μοτοσικλέτα, προκειμένου να διασχίσει το τούνελ γρήγορα.

Συνελήφθη ξανά έξι μήνες αργότερα και τελικά εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Στη λοταρία μαζί με το πρώην κρησφύγετο του “Ελ Τσάπο” θα βγει και η έπαυλη του πρώην επικεφαλής του καρτέλ της πολιτείας Χουάρες, Αμάντο Καρίγιο. Η αξία αυτής της έπαυλης εκτιμάται στα 3,8 εκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Ομπραντόρ είχε δηλώσει ότι τα χρήματα της λοταρίας “θα επιστραφούν στον μεξικανικό λαό για την καλύτερη αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα