ΑΘΗΝΑ
22:49
|
23.04.2024
Με την αιτιολογία ότι η Λευκορωσία στέλνει παράτυπους μετανάστες στο έδαφός της η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα χτίσει τείχος στα σύνορά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την αιτιολογία ότι η Λευκορωσία στέλνει παράτυπους μετανάστες στο έδαφός της και κατά συνέπεια στο έδαφος της Ε.Ε., η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα χτίσει τείχος στα σύνορά της. Επίσης, θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Λιθουανία, εκατοντάδες μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την Τουρκία. Το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Λευκορωσίας για να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών στο έδαφός της.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονάιτε, είπε ότι η χώρα του προσφέρει δωρεάν πτήσεις στους μετανάστες  για να επιστρέψουν στο Μινσκ, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς διέθετε έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί από τη Λευκορωσία.

Όπως είπε, «υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις για παράδειγμα από τη Βαγδάτη στο Μινσκ, και μετά ταξιδιωτικά γραφεία τόσο στη Λευκορωσία όσο και σε άλλες χώρες που δήθεν στέλνουν “τουρίστες” στο Μινσκ». Επίσης, πρόσθεσε ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες πτήσεις γίνονται από τη Βαγδάτη και από αεροδρόμια της Τουρκίας.

Η Λιθουανή πρωθυπουργός παρουσίασε και έγγραφα που δείχνουν ότι το Μινσκ έβγαλε βίζα για τρεις τουλάχιστον Ιρακινούς πολίτες, ενώ τουλάχιστον ένας Ιρακινός έφτασε στο Βίλνιους μέσω Τουρκίας με λευκορωσική πτήση από την Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι στιγμής, ούτε η Λευκορωσία ούτε η Τουρκία έχουν αντιδράσει στις καταγγελίες. Ωστόσο ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Άγκυρα. «Πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αερογραμμές γνωρίζουν την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων, συνεπώς θα τους εντοπίσουμε και θα ζητήσουμε από τις χώρες προέλευσης να τους δεχθούν πίσω».

Πηγές: Reuters, Εuronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα