ΑΘΗΝΑ
03:47
|
19.04.2024
Ο 64χρονος δημοφιλής αστυνομικός ρεπόρτερ Πέτερ Ντε Βρις νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ολλανδία συγκλονίστηκε, την Τρίτη (06/07), από τη βίαιη επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Πέτερ Ντε Βρις, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και παλεύει για τη ζωή του καθώς πυροβοληθηκε από άγνωστο στο κεφάλι σε κεντρικό δρόμο του Άμστερνταμ.

Ο 64χρονος ρεπόρτερ πυροβολήθηκε στο κεφάλι στη Λάνγκε Λαϊντεσβαρστράτ. Είχε μόλις αποχωρήσει από το τηλεοπτικό στούντιό του, ανέφεραν τοπικά μέσα.

Η επίθεση καταγράφηκε στις 19:30 (τοπική ώρα) και έχουν συλληφθεί τρεις ύποπτοι, ενώ σύμφωνα με την περιγραφή που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο δράστης ήταν μικροκαμωμένος και φορούσε πράσινο τζάκετ και μαύρο καπέλο.

“Τραυματίστηκε σοβαρά και αγωνίζεται για τη ζωή του”, δήλωσε η δήμαρχος του Άμστερνταμ Femke Halsema σε συνέντευξη τύπου. “Είναι εθνικός ήρωας για όλους μας. Ένας σπάνιος, θαρραλέος δημοσιογράφος που επιδίωξε ακούραστα τη δικαιοσύνη.”

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, μίλησε για ένα “συγκλονιστικό και αδιανόητο” έγκλημα, αναφέρουν οι Times της Ολλανδίας.

“Ήταν μια επίθεση σε έναν θαρραλέο δημοσιογράφο και, επίσης, μια επίθεση στον ελεύθερο Τύπο που είναι τόσο κρίσιμος για τη Δημοκρατία μας”.

“Προσευχόμαστε για να επιβιώσει”, είπε.

Επισημαίνεται ότι ο δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις, διάσημος για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ, κέρδισε το 2008 το διεθνές βραβείο Emmy στην κατηγορία επικαιρότητας για τις έρευνες του στην υπόθεση εξαφάνισης της εφήβου Νάταλι Χολογουέϊ στην Αρούμπα το 2005.

Είναι δημοφιλής στην Ολλανδία ως τακτικός σχολιαστής σε τηλεοπτικά προγράμματα διερεύνησης εγκλημάτων και ως ένας έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ με πηγές τόσο στις δυνάμεις επιβολής του νόμου όσο και στον υπόκοσμο.

Είναι επίσης γνωστός για τις έρευνες του σε υποθέσεις διαβόητων εγκληματιών στην Ολλανδία, ιδίως μετά την απαγωγή το 1983 του μεγιστάνα της μπύρας του 1983, Φρέντι Χάινεκεν.

Έχει δεχθεί απειλές στο παρελθόν από εγκληματίες του υποκόσμου, σε σύνδεση με αρκετές υποθέσεις.

Το 2013, ο Βίλεμ Χόλεντερ, ο απαγωγέας του Χάινεκεν, καταδικάστηκε για απειλές εναντίον του Ντε Βρις . Ο Χόλεντερ εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης για την εμπλοκή του σε πέντε δολοφονίες.

Το 2019, ο Ριντουάν Ταγκί, ο φερόμενος αρχηγός του οργανωμένου εγκλήματος που συνελήφθη στο Ντουμπάι και παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και ο οποίος δικάζεται για ανθρωποκτονία και διακίνηση ναρκωτικών, διέψευσε δημοσιεύματα ότι είχε απειλήσει να βάλει ανθρώπους να σκοτώσουν τον Ντε Βρις.

Ο Ντε Βρις είχε καταγγείλει το 2019 ότι εξακολουθούσε να βρίσκεται στη λίστα των στόχων του Ριντουάν Τάγκι.

Ο Ντε Βρις ήταν σύμβουλος, του προστατευόμενου μάρτυρα Nabil B. που κατέθεσε στην υπόθεση εναντίον του Ταγκί και των φερόμενων συνεργατών του.

Ο προηγούμενος δικηγόρος του Nabil B. εκτελέστηκε εν ψυχρώ σε έναν δρόμο του Άμστερνταμ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα