ΑΘΗΝΑ
12:38
|
25.04.2024
Ο διορισμός της Μέρι Σάιμον επιχειρεί να κατευνάσει την οργή για τη σιωπηλή γενοκτονία των παιδιών των ιθαγενών στα πρώην οικοτροφεία-κολαστήρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάντιν Τριντό, ανέθεσε στη Μέρι Σάιμον, μια γυναίκα με καταγωγή από τον ιθαγενή πληθυσμό, τον ρόλο του γενικού κυβερνήτη της χώρας. Η πρώην διπλωμάτης και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της κοινότητας των Ινούιτ, γίνεται η πρώτη ιθαγενής, εκπρόσωπος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄, στον Καναδά. Ο ρόλος της είναι τελετουργικός και αναλαμβάνει κάποια καθήκοντα κατά την απουσία της μονάρχη. “Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο διορισμός μου είναι μία ιστορική και εμπνευσμένη στιγμή για τον Καναδά και ένα σημαντικό βήμα μπροστά στο μακρύ δρόμο προς τη συμφιλίωση”, δήλωσε η Μέρι Σάιμον.

Για έξι μήνες ο ρόλος του γενικού κυβερνήτη του Καναδά παρέμενε “ορφανός” μετά την παραίτηση της αστροναύτη Τζούλι Παγέτ, η οποία έχει κατηγορηθεί για εργασιακό εκφοβισμό (bullying).

Ο διορισμός της Σάιμον συνδέεται άμεσα με το κύμα οργής στην κοινότητα των ιθαγενών του Καναδά μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων ανώνυμων τάφων παιδιών σε πρώην καθολικά οικοτροφεία – κολαστήρια της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης Τριντό είναι κατευνάσει τα πνεύματα, να σταματήσουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τις αποκαθηλώσεις αγαλμάτων που σχετίζονται με το αποικιακό παρελθόν της χώρας αλλά και οι απόπειρες εμπρησμού ναών της καθολικής εκκλησίας.

Από τον 19ο αιώνα μέχρι το 1970 λειτουργούσαν στον Καναδά 139 καθολικά οικοτροφεία, φιλοξενώντας 150.000 παιδιά με στόχο την αφομοίωσή τους στην καναδική κοινωνία.  Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι περίπου 6.000 παιδιά ιθαγενών έχασαν τη ζωή τους στα οικοτροφεία, ενώ χιλιάδες άλλα υπέστησαν κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς.

Η Μέρι Σάιμον έχει γεννηθεί στο Κεμπέκ και έχει διατελέσει πρέσβειρα του Καναδά στη Δανία και πρόεδρος της εθνικής οργάνωσης της κοινότητας των Ινούιτ, “ Inuit Tapiriit Kanatami”. Είναι δίγλωσση, μιλά αγγλικά και τη γλώσσα των Ινούιτ, αλλά όχι γαλλικά. Έχει δηλώσει ότι το κράτος της αρνήθηκε τη δυνατότητα να διδαχθεί τη γαλλική γλώσσα. Οι δύο επίσημες γλώσσες του Καναδά είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα