ΑΘΗΝΑ
18:35
|
19.04.2024
Ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ εκτίμησε ότι τυχόν αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία θα διευκολύνει την επίτευξη λύσης ανάμεσα στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και τους Κούρδους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα μπορούσε να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους τόνισε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ.

«Όσο για τους Αμερικανούς, πιστεύουμε ότι η παρουσία τους στη βορειοανατολική (Συρία) υπαγορεύεται μόνον από την ανάγκη καταπολέμησης όσων έχουν απομείνει από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος βεβαίως αλλά αυτό είναι υπερβολή… Η αποχώρησή τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και την επιστροφή των Κούρδων και των Αράβων που ζουν στα βορειοανατολικά σε ένα ενιαίο συριακό κράτος» είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ζήτημα αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων

Ο Λαβρεντίεφ πρόσθεσε θέτοντας ευρύτερα ζήτημα αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των … τουρκικών) από τη Συρία, επισημαίνοντας:

«Νομίζω πως υπάρχουν προοπτικές (αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Συρία. Τουλάχιστον αυτό μας λένε οι Τούρκοι φίλοι μας, πως πάντα τονίζουν πως είναι προσωρινό μέτρο η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων και πως αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα φύγουν…»

Στην ίδια συνέντευξη ο Λαβρεντίεφ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για «άμεσες επαφές με την Ουάσιγκτον για τη διευθέτηση του συριακού ζητήματος σε διάφορα επίπεδα».

Πρόσθεσε πως διατηρούνται επαφές με τις ΗΠΑ σε διάφορες πλευρές «όχι μόνον για το συριακό πρόβλημα, αλλά και για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και κυβερνο-ασφάλειας».

«Φυσικά στο συριακό πρόβλημα, η Ρωσία είναι ανοικτή για τέτοιες επαφές σε επίπεδα εμπειρογνωμόνων και όχι μόνον. Ελπίζουμε πως οι Αμερικανοί θα επιβεβαιώσουν την ετοιμότητά τους για μία τέτοια συνεργασία με συγκεκριμένες ενέργειες» τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα