ΑΘΗΝΑ
02:14
|
25.04.2024
Αποκαλυπτικά έγγραφα σχετικά με την υποβολή ψευδούς πόθεν έσχες από το πρωθυπουργικό ζεύγος, με φόντο την παράκαμψη της νομοθεσίας και το σπίτι του Βολταίρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την τελευταία τετραετία (φορολογικά έτη 2016-2020) μετά από τις αποκαλύψεις του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας Documento. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ρεπορτάζ του Βασίλη Ανδριανόπουλου  με τίτλο «Τέσσερα χρόνια μυστικά και ψέματα από τον Κυριάκο στο πόθεν έσχες» η πρωθυπουργική οικογένεια αποκρύπτει επί σειρά ετών την κατοχή της γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures από την δήλωση των περιουσιακών της στοιχείων, δηλώνοντας ψευδώς ότι έχει μεταβιβαστεί σε τρίτα πρόσωπα από το 2016, ενώ αυτό συνέβη μόλις το 2020, με φόντο την εξόφθαλμη παράκαμψη της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με την κατοχή εταιρειών σε χώρες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύει το Documento αποδεικνύουν ότι οι μετοχές που η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, και ο αδελφός της, Γιώργος Παπαζήσης, κατείχαν στη γαλλική εταιρεία μεταβιβάστηκαν στην ελληνική MGPG Consulting Investment ΙΚΕ, που ιδρύθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την μεταβίβαση των μετοχών, όχι το 2016 όπως ισχυρίζεται στις δηλώσεις περιουσιακών του στοιχείων το πρωθυπουργικό ζεύγος, αλλά στις 20 Δεκεμβρίου 2020. Μέχρι τότε, η Μ. Γκραμπόφσκι παρέμενε κάτοχος του 95% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας και το ζεύγος επί τέσσερα χρόνια απέκρυπτε από το πόθεν έσχες την κατοχή των μετοχών της γαλλικής εταιρείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εν λόγω μεταβίβαση στην ελληνική εταιρεία, που ανήκει επίσης στην Μ. Γκραμπόφσκι και τον αδελφό της, παρακάμπτεται εντέχνως η ελληνική νομοθεσία, που από το 2016 και απαγορεύει σε πολιτικούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα την συμμετοχή στη διοίκηση ή την κατοχή μετοχών σε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Ερωτήματα εγείρει, ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο το πρωθυπουργικό ζεύγος απέκρυψε την κατοχή της γαλλικής εταιρείας, επικαλούμενη έναν νόμο που δεν υφίσταται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Documento, που επικαλείται προηγούμενη αποκάλυψή του, φαίνεται πως μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η εν λόγω εταιρεία, συμπεριλαμβάνεται το σπίτι του Βολταίρου που αγόρασε από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Πιερ Καρντέν λαμβάνοντας δάνειο 900.000 ευρώ από την GE Money Bank ενώ έδωσε σε μετρητά ακόμη 725.000 ευρώ, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με το μικρό μετοχικό κεφάλαιο των 10.000 ευρώ με το οποίο ιδρύθηκε αρχικά η εταιρεία.  

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων»

«Αμεσες και καθαρές απαντήσεις» απαιτεί με ανακοίνωσή της από τον Πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «Από τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, προκύπτει ότι  ο πρωθυπουργός υπέβαλε εσκεμμένα  ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες τα προηγούμενα έτη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας  τη σχετική νομοθεσία. Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν  το 2020 σε ελληνική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση  και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.»

Στη βάση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία, καθώς το θέμα «δεν αφορά τις στήλες της παραπολιτικής, αλλά την ίδια τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας, στη βάση της διαφάνειας της δράσης των πολιτικών προσώπων, στη βάση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού  στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento απαιτούν άμεσες και καθαρές απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

Από τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, προκύπτει ότι  ο πρωθυπουργός υπέβαλε εσκεμμένα  ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες τα προηγούμενα έτη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας  τη σχετική νομοθεσία. 

Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν  το 2020 σε ελληνική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση  και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.

Εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων. 

Καλό θα ήταν αυτή τη φορά ο κος Μητσοτάκης να μη κρυφτεί εκ νέου πίσω από το γνωστό «μη χτυπάτε τη γυναίκα μου», γιατί εδώ δε πρόκειται για τη σύζυγο του αλλά για τον ίδιο, που ακόμη και με τη ιδιότητα του πρωθυπουργού καταθέτει ψεύδη στοιχεία για την οικογενειακή περιουσιακή του κατάσταση και τους τρόπους απόκτησής της.

Το θέμα λοιπόν, δεν αφορά τις στήλες της παραπολιτικής, αλλά την ίδια τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας, στη βάση της διαφάνειας της δράσης των πολιτικών προσώπων, στη βάση της  αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Τι φοβάται άραγε ο πρωθυπουργός και δηλώνει ανακριβή στοιχεία;

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία.

Όλα στο φως κ. Μητσοτάκη.

«Ξαναζεσταμένο και πολυπαιγμένο σενάριο γεμάτο μυθεύματα και ψέματα» κατά τη Νέα Δημοκρατία

Για «επιχείρηση λάσπης» κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι προφανές ότι ενόψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη για την πρόταση παραπομπής του κ. Νίκου Παππά, ορισμένοι έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους».

«Η νέα επιχείρηση λάσπης, το μόνο που δείχνει είναι η πολιτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων του, που διαρκώς αναζητούν σωσίβια σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού και της συζύγου του» καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα