ΑΘΗΝΑ
11:29
|
25.04.2024
Άμεση στήριξη και δέσμευση για βοήθεια στους διαδηλωτές από τις ΗΠΑ – Για “προκλήσεις” από το εξωτερικό μίλησε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αστικά κέντρα της Κούβας, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, οργανώθηκαν κυρίως από ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν αμέσως να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές ενώ ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ έκανε λόγο για “προκλήσεις” από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στην πρωτεύουσα Αβάνα, στο Σαντιάγο ντε Κούβα και σε άλλες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και εμβόλια κατά του κορονοϊού ζητώντας επίσης να φύγει από την εξουσία η κομμουνιστική ηγεσία της νησιωτικής χώρας. “Δεν φοβόμαστε”, “Ελευθερία” και η “Κούβα δεν είναι δική σας” ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών, σύμφωνα με διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι περισσότερες πορείες ήταν ειρηνικές, αλλά υπήρχαν αναφορές για διαδηλωτές που επιτέθηκαν με πέτρες κατά αστυνομικού τμήματος στην Αβάνα και για κάποιους άλλους που αναποδογύρισαν αυτοκίνητα.

Επίσης βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν κάποιους διαδηλωτές να βανδαλίζουν και να λεηλατούν καταστήματα.

Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά στην Κούβα είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών για το νησί εξαιτίας του συνεχιζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπάργκο. Η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας αλλά και της απόφασης της προεδρίας Τραμπ στις ΗΠΑ να επαναφέρει την Κούβα στη λίστα “των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία”. Παρά τις πιέσεις και την οικονομική απομόνωση η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στην Καραϊβική και στη Λατινική Αμερική, η οποία κατάφερε να αναπτύξει τουλάχιστον δύο εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Κούβας έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε σύριγγες λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, το μεσημέρι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο πρόεδρος της Κούβας και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ταξίδεψε στην πόλη, συνοδευόμενος από οπαδούς του κόμματος που διαδήλωναν φωνάζοντας “Ζήτω η Κούβα!” και “Ζήτω ο Φιντέλ!”.

O Ντίας-Κανέλ κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματος να αντιμετωπίσουν “προκλήσεις” από το εξωτερικό. “Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ”, παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.

“Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο” που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ, πρόσθεσε. “Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας”, είπε ο Κουβανός πρόεδρος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι “οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους”, μιλώντας για “αποπροσανατολισμένους επαναστάτες”.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολιτικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το αντικυβερνητικό κίνημα. “Η Φλόριντα στηρίζει τον λαό της Κούβας που βγήκε στους δρόμους κατά του τυραννικού καθεστώτος της Αβάνας”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, μέσω Twitter και πρόσθεσε, “η δικτατορία της Κούβας καταπιέζει για χρόνια τον λαό της Κούβας και τώρα προσπαθεί να σιγήσει αυτούς που έχουν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν κατά των καταστροφικών πολιτικών της”.

Η Ελληνοκουβανέζα γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλιοτάκις, χαρακτήρισε “ενθαρρυντικό” το αντικυβερνητικό ρεύμα στην Κούβα. “Ελπίζω και προσεύχομαι για μια ελεύθερη Κούβα για τους συγγενείς μου και για όσους υποφέρουν από το αφόρητο κομμουνιστικό καθεστώς”, είπε η Μιλιοτάκις.

Η διοίκηση Μπάιντεν επίσης εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τους διαδηλωτές, αλλά επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι οι πορείες συνδεόνται εξ ολοκλήρου με την πανδημία. “Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αυξάνονται στην Κούβα καθώς ο λαός ασκεί το δικαίωμα της συνάθροισης για να εκφράσει την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, των θανάτων και των ελλείψεων σε φάρμακα”, δήλωσε η Τζούλι Τσανγκ, αναπληρώτρια βοηθός γραμματέας για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου. “Επιδοκιμάζουμε τις πολυάριθμες προσπάθειες του κουβανικού λαού που κινητοποιεί δωρεές για να βοηθήσει τους γείτονες που έχουν ανάγκη”, πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Λίγες ημέρες πριν από τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση της Κούβας είχε εγκρίνει για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο “Αμπντάλα” κατά της Covid-19, το οποίο παρασκευάστηκε στο νησί. Το “Αμπντάλα” είναι το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε, παρασκευάζεται και θα χρησιμοποιηθεί σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το Αμπντάλα, ένα από τα πέντε υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσει η Κούβα, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 92,28% έναντι της Covid-19, σύμφωνα με την κρατική φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα