ΑΘΗΝΑ
20:51
|
02.05.2024
Αν και το δεξιό κόμμα GERB κέρδισε με 23,9%, αναμένεται να συνεχιστεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε το 23,9% των ψήφων στις δεύτερες (από τον Απρίλιο) βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το 95% των ψήφων.

Ωστόσο, το πολιτικό αδιέξοδο της φτωχότερης ευρωπαϊκής χώρας είναι πιθανό ότι θα συνεχιστεί αφού δεν έχει αναδειχτεί καθαρός νικητής από τις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Το νέο αντισυστημικό κόμμα “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” (ΙΤΝ) ήρθε με μικρή διαφορά δεύτερο με 23,7%, ενώ οι σχηματισμοί “Δημοκρατική Βουλγαρία” και “Σηκωθείτε! Κάτω η Μαφία!”, έλαβαν 12,6% και 5%, αντίστοιχα.

Οι Σοσιαλιστές και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF κέρδισαν 13,6% και 10,6%, σύμφωνα με τα δεδομένα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. 

Ωστόσο, η μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα δεν αφήνει σοβαρές ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου, αφού ο σχηματισμός κυβέρνησης από το GERB θεωρείται απίθανος, καθώς τα τρία κόμματα διαμαρτυρίας που τον ακολουθούν έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να το στηρίξουν.

Άλλωστε, το GERB είχε κερδίσει τις εκλογές της 4ης Απριλίου με σχεδόν 26%, αλλά δεν κατάφερε να βρει υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση. Το ITN που έλαβε τότε το 17,6%, δεν ήθελε να κάνει κυβέρνηση μειοψηφίας και προτίμησε να πάει στις νέες κάλπες.

“Ακριβώς όπως και μετά τις εκλογές του Απριλίου, αναμένω να δω ένα πολύ κατακερματισμένο κοινοβούλιο χωρίς κανένα κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνο του”, δήλωσε στο politico, η κοινωνιολόγος και διευθύντρια της Alpha Research, Genoveva Petrova.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των δεύτερων μέσα σε διάστημα τρεις μήνες εκλογών και τρίτων μετά την περσινή κατάρρευση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, που διοικούσε τη χώρα για 12 χρόνια, αναμένονται την Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα