ΑΘΗΝΑ
03:06
|
06.05.2024
Συνολικά 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κεραυνούς στα κρατίδια Ουτάρ Πραντές, Μαντία Πραντές και Ρατζαστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κεραυνός σκότωσε τουλάχιστον 11 άτομα και τραυμάτισε πολλούς ακόμη χθες Κυριακή στην Τζαϊπούρ της βόρειας Ινδίας. Τα θύματα έβγαζαν selfies ενώ έβρεχε στον πύργο ενός φρουρίου του 12ου αιώνα, που αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Συνολικά 27 άτομα βρίσκονταν στον πύργο και στα τείχη του φρουρίου τη στιγμή που χτύπησε ο κεραυνός.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συνολικά 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κεραυνούς την Κυριακή στα κρατίδια Ουτάρ Πραντές, Μαντία Πραντές και Ρατζαστάν. Όπως αναφέρει το BBC κάθε χρόνο στην Ινδία σκοτώνονται κατά μέσο όρο έως και 2.000 άνθρωποι από κεραυνούς.

Σύμφωνα με την αστυνομία στο κρατίδιο του Ρατζαστάν τα θύματα στο φρούριο του 12ου αιώνα ήταν κατά κύριο λόγο άτομα νεαρής ηλικίας. Στο Ουτάρ Πραντές τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους εργάτες γης.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δεσμεύτηκε αποζημιώσει με 2.600 δολάρια τους συγγενείς των θυμάτων των κεραυνών και με περίπου 670 δολάρια κάθε άτομο που τραυματίστηκε. Οι πολιτειακές κυβέρνησης επίσης ανακοίνωσαν πακέτα αποζημιώσεων για τους πληγέντες από το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Οι κεραυνοί συνέπεσαν με την περίοδο των μουσώνων στην Ινδία, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο έβς τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD) οι θάνατοι από κεραυνούς έχουν διπλασιαστεί στη χώρα από τη δεκαετία του 1960 και ένας από τους λόγους είναι η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κεραυνοί έχουν επίσης αυξηθεί κατά 30% -40% από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 2018, η νότια ινδική πολιτεία Αντρά Πραντές είχε καταγράψει 36.749 αστραπές σε διάστημα 13 ωρών.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα