ΑΘΗΝΑ
07:03
|
26.04.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος έταξε, υπό όρους, συντάξεις από 1.000 ευρώ ενώ απαίτησε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη “μεταρρύθμιση” του συνταξιοδοτικού συστήματος μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 διαβεβαίωσε πως θα προωθήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο τηλεοπτικού διαγγέλματος που εκφώνησε απόψε.

Ανήγγειλε περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας καθώς παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να αυξηθεί και άλλο η ηλικία συνταξιοδότησης.

Η “μεταρρύθμιση” του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του Γάλλου προέδρου, μέσω της οποίας σκόπευε να καταστήσει πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική την αγορά εργασίας, μειώνοντας και το οικονομικό κόστος για τα κρατικά ταμεία.

Η αρχική πρότασή του ωστόσο προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, που απάντησαν με πολυήμερες κινητοποιήσεις και απεργίες στα μέσα μεταφοράς, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Ο Γάλλος πρόεδρος την ανέστειλε όταν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση λοκντάουν, πριν από ενάμιση χρόνο.

Σήμερα, καθώς απομένουν σχεδόν δέκα μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν επανέφερε αυτήν την προεκλογική δέσμευσή του, εξαρτώντας την όμως από την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Ναι, το σύστημα συντάξεων είναι άδικο. Πρέπει να επιδιώξουμε περισσότερη απλούστευση, περισσότερη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να εργαζόμαστε για περισσότερο χρόνο και να συνταξιοδοτούμαστε αργότερα», είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε ορισμένους τομείς, όπως στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, θα καταργηθεί για τους νεοπροσληφθέντες.

Ένα στέλεχος του Ελιζέ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τα συνδικάτα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης. ’λλες πηγές είπαν στο πρακτορείο τον περασμένο μήνα ότι μια από τις προτάσεις που συζητούνται είναι να τεθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, δύο παραπάνω απ’ ότι ισχύει σήμερα.

Σε μία προσπάθεια να “χρυσώσει” το χάπι, ο Γάλλος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως θέλει να θεσπίσει ως ελάχιστη σύνταξη το ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα, δεδομένου ότι πολλοί συνταξιούχοι, κυρίως εργάτες στον αγροτικό τομέα, παίρνουν σήμερα συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Και μέτρα για υποχρεωτικό εμβολιασμό…

Στο ίδιο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος απαίτησε όλο το προσωπικό υγείας, όπως και άλλοι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ασθενείς,να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε με κυρώσεις από τις 15 Σεπτεμβρίου και έπειτα, τονίζοντας:

«Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, οι αριθμοί των κρουσμάτων και οι των νοσηλειών θα αυξηθούν».

Πρόσθεσε ότι από την επόμενη εβδομάδα, 21 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν να παραστούν σε εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 άνθρωποι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας.

Από τον Αύγουστο, τα πιστοποιητικά θα είναι επίσης αναγκαία για να έχει κανείς πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, αεροπλάνα και τρένα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μαρτινίκα και το νησί Ρεϊνιόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα