ΑΘΗΝΑ
11:38
|
26.04.2024
Πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Σκέψεις για τηλεπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για τηλεπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για τους οποίους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid19.

Για ποιους θα καταστεί άμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός


Η ανησυχία για το πως θα αντιμετωπιστεί ένα 4ο κύμα πανδημίας οδηγεί στην απόφαση για επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου.

Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί, και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο, βραχνά για την κυβέρνηση αποτελεί ο καθορισμός των κυρώσεων για όσους εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται, καθώς “η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ταυτόχρονα εξετάζονται η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι πρέπει να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων στα ΜΜΜ


Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΜΜΜ και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης.

Στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με τη σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.


Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών δεν επιβεβαιώνονται. Αύριο Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο προκειμένου και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού.

Εμβολιασμοί εφήβων και κυρώσεις σε ανεμβολίαστους

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα παρουσιάσει το σχέδιο εμβολιασμού των εφήβων.

Η σύσταση της Επιτροπής αφορά πρωτίστως ανήλικους με υποκείμενα νοσήματα και μόνο με εμβόλια αντιγόνου mRNA και συγκεκριμένα το σκεύασμα της Pfizer, η οποία έχει προς το παρόν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για εφήβους.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων 16 και 17 ετών, δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2005.

H χορήγηση εμβολίου σε μικρότερης ηλικίας παιδιά δεν είναι στα σχέδια της Επιτροπής, που συστήνει να γίνεται μόνο σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προαναγγέλλει κυρώσεις για ανεμβολίαστους εργαζόμενους συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Όπως είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Μαξίμου, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων, το οποίο θα συνοδεύεται και από αναφορές σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον γ.γ. συντονισμού “προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες”.

Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Εν τω μεταξύ εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιτρέπει μόνο εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, θέλοντας να προλάβει νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μίλησε για πιθανό “πάγο” στο μέτρο των δύο ταχυτήτων προσθέτοντας πως “σε κάθε περίπτωση στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα