ΑΘΗΝΑ
09:50
|
23.04.2024
Ο στρατηγός Mακένζι υπόσχεται στήριξη στην αφγανική κυβέρνηση, αλλά οι Αφγανοί αισθάνονται ότι εγκαταλείπονται από τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν σκότωσαν τον αρχηγό της κατασκοπείας του κινήματος των Ταλιμπάν, Κάρι Σαγκασί, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας προς την 12η Ιουλίου στην περιοχή Μοχαμάντ Αγαχί στην επαρχία Λογκάρ. Ταυτόχρονα συνελήφθησαν δύο υφιστάμενοι του Σαγκασί, αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου.

Με φόντο την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, οι Ταλιμπάν έχουν ήδη ανακαταλάβει μεγάλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Μίλερ: “Δουλειά μας τώρα είναι να μην ξεχάσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν”

Χθες ο διοικητής του αμερικανικού στρατού και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Όστιν Σκοτ Μίλερ, παρέδωσε επίσημα την σκυτάλη της διοίκησης στον Κένεθ Μακένζι-διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), που έχει την έδρα της στη Φλόριντα, και υπεύθυνο των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε 20 χώρες της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής και νότιας Ασίας.

Ο Μίλερ ισχυρίστηκε πως η τριετία κατά την οποία ήταν επικεφαλής των δυτικών δυνάμων του συνασπισμού στο Αφγανιστάν ήταν το “αποκορύφωμα της στρατιωτικής του καριέρας”, εκτίμηση άνευ νοήματος για τον αφγανικό λαό που εξακολουθεί να υφίστανται μεγάλες απώλειες αμάχων, τόσο από τους Ταλιμπάν όσο και από τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και δύο δεκαετίες μαχών.

Ο Μίλερ, ο μακροβιότερος διοικητής των ΗΠΑ από το 2001, πρόσθεσε ότι “ο λαός του Αφγανιστάν θα είναι στην καρδιά μου και στο μυαλό μου για το υπόλοιπο της ζωής μου” και ότι “η δουλειά μας τώρα είναι να μην ξεχάσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν”.

Από την Τάμπα της Φλόριντα ο Στρατηγός ΜακΚένζι, τόνισε ότι οι δυνάμεις τις αφγανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν “να βασίζονται στην υποστήριξή μας στις επικίνδυνες και δύσκολες μέρες” που έρχονται.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές τι μορφή μπορεί να λάβει αυτή η “υποστήριξη”. Οι αμερικανικές δυνάμεις νωρίτερα αυτό το μήνα εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο Μπαγκράν, πρώην επίκεντρο της πολεμικής προσπάθειας της Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν, χωρίς καν να ενημερώσουν τον αφγανικό διοικητή της βάσης.

Από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ τον Απρίλιο – παρατείνοντας την ημερομηνία αποχώρησης του Μαΐου που είχε τεθεί υπό τον Ντόναλντ Τραμπ – τα αφγανικά στρατεύματα φέρεται να έχουν σφαγιαστεί σε αρκετές περιπτώσεις από τους Ταλιμπάν.

Οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν αφέθηκαν στο έλεος των μαχητών τον περασμένο μήνα στην Dawlat Abad, όταν περικυκλώθηκαν από τους Ταλιμπάν και οι τοπικές ενισχύσεις αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν. Σε μια άλλη περίπτωση, περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Τατζικιστάν για να ξεφύγουν από μια επίθεση των Ταλιμπάν.

Η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί σε σημείο που οι Ρώσοι διπλωμάτες και το προξενικό προσωπικό αποσύρθηκαν στο Ουζμπεκιστάν στην παραμεθόρια πόλη Hairatan, έως ότου σταματήσουν οι μάχες στην περιοχή. Την Κυριακή, η Ινδία δήλωσε ότι φυγαδεύτηκαν οι διπλωμάτες της στο Κανταχάρ λόγω “έντονης μάχης” στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο διοικητής του στρατού του Αφγανιστάν, Σάμι Σαντάτ, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη στο NPR ότι οι Αφγανοί αισθάνονται ότι εγκαταλείπονται από τις ΗΠΑ. Ερωτηθείς γιατί τα αφγανικά στρατεύματα παραδίδονται σε ορισμένες περιπτώσεις αμαχητί, είπε: “Υπάρχει μια αίσθηση εγκατάλειψης μεταξύ των Αφγανών από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να αποχωρούν”.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα