ΑΘΗΝΑ
11:59
|
26.04.2024
“Μου είπαν: Γ@μ@σου μην ξανάρθεις. Αν επιστρέψεις θα σε σκοτώσουμε” – Η Αθήνα αρνείται τις καταγγελίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε στο BBC ότι η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις και απελάσεις των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα σύνορά της. Η Ίλβα Γιόχανσον τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν “βάσιμες πληροφορίες για ‘επαναπροωθήσεις’ στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας αλλά και πληροφορίες για “παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών”. Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι χιλιάδες άνθρωποι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη έχουν επαναπροωθηθεί  από την Ελλάδα στην Τουρκία χωρίς να τους δοθεί καν η ευκαιρία να υποβάλουν την αίτησή τους . Η Ελλάδα αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Ο δημοσιογράφος Φέργκαλ Κιν μετέβη για λογαριασμό του BBC στη Λέσβο και αυτή είναι η ανταπόκρισή του.

“Αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται με αρκετά επιθετικό τρόπο. Είναι βίαιες”. “Μου είπαν: Γ@μ@σου μην ξανάρθεις. Αν επιστρέψεις θα σε σκοτώσουμε”. “Αυτές οι ενέργειες είναι επικίνδυνες και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που ούτως ή άλλως έχουν διακινδυνεύσει πολλά για να φτάσουν μέχρι εδώ”.

Οι δηλώσεις δύο ατόμων που μίλησαν στον Φέργκαλ Κιν. Ο ίδιος αναφέρει στο ρεπορτάζ του: “Στο πιο κοντινό της σημείο της, η Λέσβος απέχει λίγα ναυτικά μίλια από την Τουρκία. Μέλη της ακτοφυλακής περιπολούν αυτά τα ύδατα σε καθημερινή βάση. Κάποια μέλη των λιμενικών αρχών κατηγορούνται για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Μιλήσαμε με ανθρώπους που καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν στα χέρια των ελληνικών αρχών. Κάποιοι αιτούντες άσυλο έχουν καταγράψει με τα κινητά τηλέφωνά τους αυτές τις επαναπροωθήσεις. Επιβεβαιώσαμε τον χρόνο και τον τόπο αυτών των περιστατικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας”.

Ένας αιτών άσυλο δηλώνει στο BBC: “Μας ρώτησαν γιατί δεν είχαμε πάνω μας βίζα και τους εξηγήσαμε ότι αυτό είναι αδύνατο γιατί εγκαταλείψαμε την πατρίδα μας, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και έχει πολλά προβλήματα. Η έξοδός μας ήταν παράνομη. Αυτοί μας προσέβαλαν και είπαν να μην ξανάρθουμε στην Ελλάδα”.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι η ελληνική ακτοφυλακή κάνει ελιγμούς με τα σκάφη της για να σηκώνει κύματα και να εκφοβίζει τους επιβαίνοντες στα πλοιάρια. “Κάποιοι καταφέρνουν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές και τα εγκαταλελειμμένα πλοιάριά τους τα βλέπει κανείς στις παραλίες του Λέσβου. Ο κίνδυνος της επαναπροώθησης συνεχίζεται και μετά την άφιξη αυτών των ατόμων στο νησί. Ακούσαμε μαρτυρίες προσφύγων που έφτασαν στο νησί και εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τους έβαλαν ξανά μέσα σε μια βάρκα και τους ώθησαν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Η Ναϊμά είναι πρόσφυγας από τη Συρία και εγκατέλειψε την πατρίδα της μαζί με τα δύο παιδιά της. Το ένα από αυτά είναι αγόρι, ηλικίας 12 ετών. ‘Άρπαξαν το παιδί μου από την αγκαλιά μου με ένα πολύ περίεργο τρόπο, σαν να ήθελα να το συλλάβουν’, λέει η Ναϊμά και προσθέτει, ‘το παιδί μου κοιμόταν. Το άρπαξαν από την αγκαλιά μου και το πέταξαν σε μια βάρκα. Γλίστρησε και κινδύνεψε να πέσει στη θάλασσα. Μου φώναζε και του φώναζα. Τους είπα ότι το παιδί μου θα πέσει στη θάλασσα και δεν θέλετε να φωνάζω. Δεν μας αφήνετε να μπούμε στη χώρα σας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μας συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο’”.

O Φέργκαλ Κιν διευκρινίζει ότι το BBC ζήτησε να κάνει μια συνέντευξη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, αλλά το Υπουργείο αρνήθηκε. Η ελληνική ηγεσία διαψεύδει τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και υποστηρίζει ότι καταπολεμά την παράνομη διακίνηση ατόμων στην Ευρώπη. Η Νατάσα Νταϊλιάνη, δικηγόρος στο “Legal Centre Lesvos” δήλωσε στο BBC ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: “Όλα αυτά είναι διεθνείς υποχρεώσεις που οφείλει να σέβεται η Ελλάδα. Επιπλέον, παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι το δικαίωμα στο άσυλο συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ”.

Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική έχει σκληρύνει τα τελευταία έξι χρόνια, σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος. “Η ΕΕ κατηγορείται ότι αδιαφορεί για το πρόβλημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς η Ελλάδα κρατά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη”.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιασδήποτε πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα