ΑΘΗΝΑ
13:18
|
07.07.2024
Οι εισαγγελείς ενήργησαν βάσει αποδείξεων λέει ο Μαδούρο. Ο Γκουαϊδό ισχυρίζεται ότι ένοπλοι απείλησαν να τον συλλάβουν .
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνελήφθη τη Δευτέρα (12/7) ο σύμμαχος του Χουάν Γκουαϊδό, Φρέντι Γκεβάρα με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της προδοσίας, ενόψει του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα στο Μεξικό για την επίλυση της πολιτικής κρίσης της χώρας.

Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χωρίς να αναφερθεί στον συλληφθέντα Φρέντι Γκεβάρα ή στον ίδιο τον Γκουαϊδό, διεμήνυσε ότι είχε αποδείξεις ότι “ορισμένοι παράγοντες σχεδίαζαν πραξικόπημα και ότι οι εισαγγελείς ενήργησαν βάσει αυτών των αποδείξεων”, προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ του πολιτικού διαλόγου με την αντιπολίτευση που προωθεί το Βασίλειο της Νορβηγίας στο Μεξικό, υπό τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα (από ΗΠΑ και ΕΕ), δεύτερον να αναγνωριστούν οι δημόσιες εξουσίες και η συνταγματικότητά τους από όλες τις πλευρές και τρίτον, να αποκηρυχθεί κάθε βίαιη πρακτική και από τις δύο πλευρές πριν από τις συνομιλίες.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία της Βενεζουέλας δήλωσε τη Δευτέρα (12/7) ότι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα συνελήφθη σε αυτοκινητόδρομο του Καράκας, με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της προδοσίας.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι είχε ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον Γκεβάρα λόγω των φερόμενων “δεσμών του με εξτρεμιστικές ομάδες και παραστρατιωτικούς που συνδέονται με την κυβέρνηση της Κολομβίας”.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, που ισχυριζόταν ότι ο Νικολάς Μαδούρο είναι “δικτάτορας”, είπε σε δημοσιογράφους ότι άγνωστοι ένοπλοι τον απείλησαν με σύλληψη, νωρίτερα τη Δευτέρα, καθώς έφευγε από το διαμέρισμά του για να βοηθήσει τον Γκεβάρα.

“Καταδικάζουμε έντονα τη σύλληψη του Φρέντι Γκεβάρα και τις απειλές εναντίον του προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα”, έγραψε η Τζούλι Τσανγκ, Αναπληρωτής Γραμματέας του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Δυτικού Ημισφαιρίου των ΗΠΑ.

Προέτρεψε επίσης, τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στην καταδίκη αυτών των πράξεων και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των “πολιτικών” κατά την ίδια κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

Οι δημοσιογράφοι έφτασαν έξω από την κατοικία του Γκουαϊδό στο ανατολικό Καράκας λίγα λεπτά αφότου η σύζυγός του, Φαμπιανά Ροζάλες, έγραψε στο Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στην πολυκατοικία τους σε μια προσπάθεια να συλλάβουν τον Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό που εμφανίστηκε λίγο αργότερα μέσα σε ένα SUV, ισχυρίστηκε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο ότι οι άντρες που τον απείλησαν με όπλα είχαν φύγει, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σαφές σε ποιο τμήμα των δυνάμεων ασφαλείας ανήκαν.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε προηγουμένως συνδέσει τον Γκεβάρα και τον πολιτικό του μέντορα Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος είναι εξόριστος στην Ισπανία, με τις βίαιες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα σε μια γειτονιά του Καράκας αφήνοντας τουλάχιστον 26 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, χωρίς να αναφερθεί στον ίδιο τον Γκεβάρα τόνισε ότι κάποιοι από αυτούς τους φορείς έχουν συγχωρεθεί στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις, ωστόσο εξακολουθούν να συναναστρέφονται με εγκληματίες, να χρηματοδοτούν τη βία και να προετοιμάζουν δολοφονίες, αν και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως δημοκράτες.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο του 2019, η Βενεζουέλα βυθίστηκε σε μια πολιτική κρίση, όταν ο Χουάν Γκουαϊδό, πρώην επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, προσωρινός πρόεδρος σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.

Ο Τραμπ φέρεται να ήταν εκείνος που υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος με επικεφαλής τον Γκουαϊδό, η οποία τελικά κατέρρευσε εν τη γενέσει της.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον Γκουαϊδό “μαριονέτα των ΗΠΑ” και τον κατηγόρησε ότι συνωμοτεί για να τον εκδιώξει με πραξικόπημα.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Δύσης ενέκριναν τον Χουάν Γκουαϊδό και επέβαλαν επιβαρυντικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα.

Οι περιορισμοί αφορούσαν και αφορούν στην κρατική βιομηχανία πετρελαίου και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων της χώρας.

Έτσι, περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας έχουν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες.

Επιπλέον οι ασφυχτικές κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις σε νερό, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια τον λαό της Βενεζουέλας, όπως και τον κουβανικό λαό.

Επισημαίνεται πως ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων από το 2014 έως το 2020, η Βενεζουέλα έχασε το 98,6% όλων των εσόδων από εισροές ξένου συναλλάγματος, ενώ οι πληρωμές του κρατικού πετρελαϊκού φορέα PDVSA στην κεντρική τράπεζα της χώρας, τα τελευταία επτά χρόνια, μειώθηκαν από 56,609 δισεκατομμύρια δολάρια σε 73,4 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες στέκονται στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο.

Πηγές: El Mundo, aljazeera.com, Reuters, BBC,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι νέοι σταθμοί στη γραμμή 4 του Μετρό

Ουκρανία: Δολοφονίες Ρώσων αιχμαλώτων με εμπλοκή και Έλληνα μισθοφόρου

Αθήνα: Κύκλωμα με συμμετοχή και δημοτικών υπαλλήλων εκβίαζε καταστηματάρχες

Βαρκελώνη: «Φτάνει, ας βάλουμε όρια στον τουρισμό» είπαν οι διαδηλωτές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα