ΑΘΗΝΑ
18:13
|
24.04.2024
" Η Βενεζουέλα έχει αξιοπρέπεια και έχει τους πόρους για να εγγυηθεί την υγεία του λαού της", τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε την Κυριακή ότι θα ανταλλάξει “πετρέλαιο με εμβόλια”, εν μέσω των οικονομικών κυρώσεων που υφίσταται εδώ και χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του νέου κύματος πανδημίας στη Βενεζουέλα.

Tόνισε ότι εργάζεται σκληρά για την απόκτηση των εμβολίων, από τον μηχανισμό Covax, τόσο μέσω της απελευθέρωσης των δεσμευμένων σε ξένες τράπεζες πόρων της Βενεζουέλας όσο και μέσω αποστολών πετρελαίου.

“Η Βενεζουέλα έχει τα πετρελαιοφόρα, έχει τους πελάτες, ώστε να αγοράσουν πετρέλαιο από εμάς και θα αφιερώσει ένα μέρος της παραγωγής της για να εγγυηθεί όλα τα εμβόλια που χρειάζεται (…). Πετρέλαιο για εμβόλια!” είπε ο Maduro, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA στοχεύοντας στην εκτόπισή του από την ηγεσία της χώρας.

“Έχουμε έτοιμες δύο μεθόδους για να λάβουμε τα εμβόλια, μέσω του μηχανισμού Covax: Με την απελευθέρωση των χρημάτων που μας έχουν κατασχέσει, και με το σχέδιο Πετρέλαιο για Εμβόλια. Η Βενεζουέλα έχει αξιοπρέπεια και έχει τους πόρους για να εγγυηθεί την υγεία του λαού της” τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο VTV.

“Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι, πετρέλαιο για εμβόλια, αλλά δεν πρόκειται να ικετεύσουμε κανέναν”, πρόσθεσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος, αναφερόμενος σε ανακοίνωση του πρώην αυτοανακηρυγμένου προέδρου, Χουάν Γκουαϊδό, σχετικά με τις συμφωνίες για την απελευθέρωση πόρων από τους μποκαρισμένους λογαριασμούς της Βενεζουέλας προκειμένου να αγοραστούν εμβόλια μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με στόχο την κατανομή των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Μαδούρο επέμεινε αρχικά να ζητήσει από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), περιφερειακό οργανισμό της ΠΟΥ, να μεσολαβήσει ώστε τα δεσμευμένα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των 1,4-2,4 εκατομμυρίων εμβολίων του προγράμματος Covax.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μαδούρο, το πρόγραμμα Covax καλύπτει μόνο το 20% των εμβολίων που χρειάζεται η Βενεζουέλα.

Αυτές οι δόσεις, επίσης, αφορούσαν στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν έχει εγκριθεί στη Βενεζουέλα λόγω των παρενεργειών του.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού της με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινέζικο Sinopharm.

“Θα εγγυηθούμε όλα τα εμβόλια για τον εμβολιασμό του 100% του λαού μας. Έχουμε πρόσβαση σε ρωσικά και κινέζικα εμβόλια και μελετούμε και εγκρίνουμε επιστημονικά κι άλλα εμβόλια”, δήλωσε ο Μαδούρο.

Στις αρχές Μαρτίου, μια δεύτερη παρτίδα του Sputnik V, με 100.000 δόσεις, έφτασε στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά συνολικά 10 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου. Οι πρώτες 100.000 δόσεις έφτασαν στη χώρα στις 13 Φεβρουαρίου.

Επίσης, μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Sinopharm έφτασε στη Βενεζουέλα τη νύχτα της 1ης Μαρτίου.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη χώρα παρουσίασε μια ελαφρά ανάκαμψη στις αρχές του 2021, καθώς αυξήθηκε στα 521.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, το νούμερο αυτό απέχει κατά πολύ από τα περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που παρήγαγε η χώρα το 2013. Ο Μαδούρο υποσχέθηκε ότι φέτος η παραγωγή θα φτάσει στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Επισημαίνεται πως ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων από το 2014 έως το 2020, η Βενεζουέλα έχασε το 98,6% όλων των εσόδων από εισροές ξένου συναλλάγματος, ενώ οι πληρωμές του κρατικού πετρελαϊκού φορέα PDVSA στην κεντρική τράπεζα της χώρας, τα τελευταία επτά χρόνια, μειώθηκαν από 56,609 δισεκατομμύρια δολάρια σε 73,4 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Η πρόταση του Μαδούρο “πετρέλαιο για εμβόλια” θυμίζει το πρόγραμμα “Πετρέλαιο για τρόφιμα” του ΟΗΕ, το οποίο υλοποιήθηκε για να καλύφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού μετά τον πόλεμο του Κόλπου, εν μέσω οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 1990.

Σε έκθεση, από την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλίνα Ντουχάν, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, διαπιστώνεται ότι ο λαός της Βενεζουέλας συνεχίζει να υποφέρει πάρα πολύ εξαιτίας των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης, ότι οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις σε νερό, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια 2,5 εκατομμύρια Βενεζουελάνους.

Η Ντούχαν, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των αμερικανικών και συμμαχικών κυρώσεων έναντι της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι οι “επαναλαμβανόμενες αρνήσεις τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας ακόμη και για την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και προστατευτικών συσκευών … εμποδίζει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Covid-19”.

Μια μελέτη του 2019 από το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας, εκτιμά ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να συνέβαλαν σε έως και 40.000 θανάτους στη χώρα μεταξύ του 2017 και του 2018.

Καθώς η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεσμεύεται για έναν νέο γύρο διεθνούς πίεσης στο Καράκας, συνεχίζει να αναγνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως “προσωρινό πρόεδρο” της Βενεζουέλας, θέση που υιοθέτησε για πρώτη φορά το 2019 η κυβέρνηση Τραμπ το 2019 καθώς και μια σειρά συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ήταν εκείνος που υποστήριξε και την απόπειρα πραξικοπήματος με επικεφαλής τον Γκουαϊδό, τον Απρίλιο του 2019, η οποία τελικά κατέρρευσε εν τη γενέσει της.

Με 30 εκατομμύρια κατοίκους, η Βενεζουέλα καταγράφει 155.655 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 και περισσότερους από 1.500 θανάτους. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε αύξηση των λοιμώξεων, οι οποίες κατά τον Νικολάς Μαδούρο συνδέονται με τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού.

Πηγές: RT, elmundo, france24, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα