ΑΘΗΝΑ
00:01
|
20.04.2024
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Άγκυρας για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανάδειξη του Ισαάκ Χέρτζοκ στη θέση του νέου προέδρου στο Ισραήλ έδωσε την κατάλληλη αφορμή στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με Ισραηλινό ομόλογό του εδώ και χρόνια.

Η τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε διάρκεια περίπου 40 λεπτών. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν πως οι διμερείς σχέσεις (που βρίσκονται σε φάση έντασης εδώ και μία δεκαετία) είναι “σημαντικές” για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Διέκριναν “μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας” σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο τουρισμός, η τεχνολογία, η οικονομία και το εμπόριο (που ποτέ δεν έπαψε να είναι η πιο “ανθηρή” πτυχή στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις).

Το τηλεφώνημα αυτό αντανακλά το ζωηρό ενδιαφέρον της Τουρκίας για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ σε μία περίοδο έντασης με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ διαταράχθηκαν σφόδρα ιδιαίτερα μετά την φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά το 2010 στο οποίο επέβαιναν και σκοτώθηκαν Τούρκοι ακτιβιστές που συμμετείχαν σε αποστολή του “Στολίσκου για τη Γάζα” με στόχο την άρση του πολυετούς ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Hertzog ile... | Rudaw.net

Το υποκριτικό ενδιαφέρον Ερντογάν για “διεθνείς αποφάσεις”

Σε γενικές γραμμές οι ανακοινώσεις από τα γραφεία Τύπου των δύο προέδρων ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με εξαίρεση την αναφορά του Τούρκου προέδρου στην ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. Ο Ερντογάν εξέφρασε υποκριτικά ενδιαφέρον για την επίλυση του παλαιστινιακού στο πλαίσιο διεθνών αποφάσεων, τις οποίες ωστόσο ο ίδιος παραβιάζει συστηματικά σε σχέση με την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο…

Επικοινωνία Χέρτζοκ-Ερντογάν μετά την επίσκεψη Αμπάς στην Τουρκία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός είναι πως η επικοινωνία του Ερντογάν με τον Χέρτζοκ (που δεν είχε γίνει αντίστοιχα με τον προκάτοχο του Ισραηλινού προέδρου, Ρέουβεν Ρίβλιν) πως πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τουρκία ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

In this December 13, 2017 file photo, Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan shakes hands with Palestinian Authority President Mahmoud Abbas at the Organization of Islamic Cooperation’s Extraordinary Summit in Istanbul. (Yasin Bulbul/Pool Photo via AP)

Από δηλώσεις Παλαιστινίων και Τούρκων αξιωματούχων κατέστη σαφές πως συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής αλλά και τα περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων και συγκεκριμένα βήματα πιο στενής συνεργασίας.

Κατά πληροφορίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να ζήτησε την συνδρομή της Άγκυρας προκειμένου να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στο δικό του κόμμα (Φατάχ) και την ισλαμική Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Το αίτημα του προέδρου Αμπάς φάνηκε να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδιαίτερα μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν εναντίον του ως τις αρχές τρέχοντος μηνός μετά τον φονικό ξυλοδαρμό του Παλαιστίνιου πολιτευτή και γνωστού επικριτή της Παλαιστινιακής Αρχής, Νιζάρ Μπανάτ στο τέλος Ιούνη από άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στο σπίτι του κοντά στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα