ΑΘΗΝΑ
15:08
|
25.04.2024
Σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο μετατράπηκε το μεσημέρι η κηδεία του 44χρονου ακτιβιστή Νιζάρ Μπανάτ που πέθανε χτες ξημερώματα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από παλαιστινιακές δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και κυρίως κατά του 83χρονου Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και του κόμματός του Φατάχ εξελίχθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Χεβρώνα η κηδεία του 44χρονου αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή Νιζάρ Μπανάτ. Ο Μπανάτ ήταν γνωστός επικριτής της παλαιστινιακής κυβέρνησης που πέθανε στη διάρκεια σύλληψης, μετά από άγριο ξυλοδαρμό που ακολούθησε την έφοδο παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στο σπίτι του, πριν τα χαράματα της Πέμπτης, 24 Ιουνίου.

Η (κατά τα φαινόμενα) δολοφονία του (εξαιτίας του βάναυσου ξυλοδαρμού του) προκαλεί από χτες θύελλα διαμαρτυριών εντός και εκτός κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κινητοποιήσεις στη Ραμάλα που διαλύθηκαν με βίαιη επέμβαση των παλαιστινιακών αρχών.

Οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας επαναλήφθησαν και σήμερα, μέρα κηδείας του Μπανάτ, που είχε θέσει υποψηφιότητα στις (τελικώς αναβληθείσες) παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 22ας Μάη και είχε ζητήσει από την ΕΕ τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την “σήψη” όπως έλεγε που μαστίζει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Χιλιάδες λαού συνόδεψαν τον Νιζάρ Μπανάτ μέχρι την “τελευταία του κατοικία” στη Χεβρώνα με πολλούς εξ αυτών να απαιτούν την άμεση παραίτηση του Προέδρου Αμπάς που παραμένει εδώ και 16 χρόνια στην εξουσία, δίχως νέες εκλογές από την ανάδειξή του.

“Φύγε Αμπάς! Φύγε! Αυτή είναι η ψήφος όλου του λαού” έλεγαν ρυθμικά οι διαδηλωτές συνοδεύοντας το φέρετρο του Νιζάρ Μπανάτ μέχρι το μουσουλμανικό νεκροταφείο της Χεβρώνας. Άλλα συνθήματα ζητούσαν πλήρη παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, ενώ ορισμένα κινήθηκαν σε υβριστικούς τόνους: “Έξω, τα σκυλιά από την Παλαιστινιακή Αρχή”

Μεγάλες συγκεντρώσεις κατά του προέδρου Αμπάς πραγματοποιήθηκαν μετά τη μεσημεριανή προσευχή στο τέμενος Αλ Άκσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ωστόσο εκεί τα συνθήματα δεν ήταν μόνον κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη αλλά και υπέρ… της Χαμάς.

Μικρότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα στην πλατεία Αλ Μανάρα της Ραμάλας, την οποία αυτή τη φορά οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας δεν τόλμησαν να την διαλύσουν με δακρυγόνα και γκλομπς, όπως είχαν κάνει χτες.

Ωστόσο, χτες το βράδυ δεν έλειψαν τα πύρινα οδοφράγματα ή οι συγκρούσεις αντικυβερνητικών (ή καλύτερα αντιπροεδρικών…) διαδηλωτών με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας σε κεντρικό δρόμο της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπανάτ ήταν πολύ δημοφιλής αντιπολιτευόμενος επικριτής της κυβέρνησης του προέδρου Αμπάς και είχε δεκάδες χιλιάδες ακολούθους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε τεθεί σε πολυήμερη φυλάκιση από τις…παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας με βάση τον αμφιλεγόμενο νόμο του 2018 για “κυβερνοεγκλήματα” πιθανώς λόγω των σκληρών επικρίσεων που έκανε σε βάρος του προέδρου Αμπάς.

Αφότου ο πρόεδρος Αμπάς αποφάσισε τον Απρίλιο (όπως και αναμενόταν) να ακυρώσει τις εκλογές, ο Μπανάτ που είχε υποβάλλει υποψηφιότητα για βουλευτής σε λίστα ανεξάρτητων υποψηφίων, έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό που σχετίζεται με την ισλαμική Χαμάς χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα εναντίον του προέδρου Αμπάς. Λίγες μέρες αργότερα, “άγνωστοι” οπλοφόροι γάζωσαν την κατοικία του στην πόλη Ντούρα, που βρίσκεται κοντά στη Χεβρώνα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πολυμελή οικογένειά του…

Τελικά την Πέμπτη τα ξημερώματα η επεισοδιακή σύλληψή του και η άγρια βία που ασκήθηκε σε βάρος του έβαλε επίλογο στη σύντομη ζωή του.

Δεν αποκλείεται εντούτοις ο “περίεργος” θάνατός του να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον Μαχμούτ Αμπάς που επικρίνεται συχνά για την αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης παλαιστινιακής κοινωνίας που στενάζει από την κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχής, δίχως ορατό “φως” στον ορίζοντα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα