ΑΘΗΝΑ
03:00
|
02.05.2024
Στρατός στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ για την καταστολή των λεηλασιών και των ταραχών - Τουλάχιστον 30 νεκροί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της σύλληψης και της φυλάκισης του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, με δυνάμεις του στρατού να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ προκειμένου να σταματήσουν οι λεηλασίες στην πόλη. Οι εκτεταμένες λεηλασίες και πυρκαγιές ξεκίνησαν πριν από πέντε ημέρες με αφορμή την έναρξη της 15μηνης φυλάκισης Ζούμα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για περιφρόνηση δικαστηρίου, αφού αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νοτίου Αφρικής, το οποίο διενεργούσε έρευνα για διαφθορά. 

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 800 έχουν συλληφθεί για “τις πρωτόγνωρες βιαιότητες στη σύγχρονη ιστορία της δημοκρατίας μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος απηύθυνε επίσης έκκληση για ηρεμία κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος, χθες Δευτέρα. “Ορισμένοι αισθάνονται αναμφίβολα πληγωμένοι και θυμωμένοι, όμως τίποτε δεν δικαιολογεί τόσο καταστροφικές ενέργειες”, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την εύθραυστη οικονομία, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης άλλοι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν αυτοί οι θάνατοι σημειώθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ ή σε άλλες περιοχές της χώρας. Συνολικά εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.


Σύμφωνα με το δίκτυο RT News λεηλασίες σημειώθηκαν σε καταστήματα ρούχων, ηλεκτρικών ειδών, κάβες ακόμα και σε φαρμακεία.  Διαδηλωτές έστησαν επίσης οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε λάστιχα για να εμποδίσουν την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το χάος που επικρατεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Νοτίου Αφρικής καταγράφεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο μεταξύ από χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκίνησε να εξετάζει την προσφυγή του Ζούμα κατά της καταδίκης του σε φυλάκιση. Ο δικηγόρος του πρώην Προέδρου ζήτησε από το δικαστήριο να ακυρώσει την ποινή φυλάκισης. Ωστόσο νομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως οι πιθανότητες επιτυχίας του Ζούμα είναι μικρές.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα