ΑΘΗΝΑ
05:10
|
03.05.2024
Οι τέσσερις ύποπτοι φέρονται να συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών και να βρίσκονται στο Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων Ιρανών για τον σχεδιασμό της απαγωγής μιας δημοσιογράφου που διαμένει στη Νέα Υόρκη. Το κατηγορητήριο δεν κατονομάζει τον στόχο της απαγωγής, αλλά η ιρανικής καταγωγής συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μασίχ Αλινετζάντ, δήλωσε από μόνη της πως αυτή θα ήταν το θύμα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης η δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε καθώς ασκεί κριτική  για “τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την ιρανική κυβέρνηση”.

Οι τέσσερις ύποπτοι φέρονται να είναι μέλη ή συνεργάτες των ιρανικών υπηρεσιών, πληροφοριών, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου. Και οι τέσσερις εικάζεται ότι βρίσκονται στο Ιράν.

Κατηγορούνται επίσης ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν ένα άτομο από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα τρία από τον Καναδά. Μάλιστα οι τέσσερις ύποπτοι, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, επιχείρησαν να δωροδοκήσουν μέλη της οικογένειας της Ιρανής δημοσιογράφου για να την προδώσουν και να την παραδώσουν στα χέρια τους. Οι συγγενείς φέρονται να αρνήθηκαν τα χρήματα των τεσσάρων υπόπτων.  

Η 44χρονη Αλινετζάντ ηγείται επίσης εκστρατείας κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας στο Ιράν. Δήλωσε στην εφημερίδα “New York Times” ότι το σχέδιο για την απαγωγή της δείχνει πόσο τη φοβούνται οι αρχές της Τεχεράνης. “Διαφορετικά γιατί να μπουν στον κόπο να με απαγάγουν”, είπε η Αλινετζάντ.

Τέλος, οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι υπήρχε ακόμα ένας συνεργός στην υπόθεση. Πρόκειται για την Νιλουφάρ Μπαχαντοριφάρ, κάτοικο Καλιφόρνιας, η οποία συνελήφθη στις 1 Ιουλίου. Κατηγορείται ότι παρείχε οικονομική στήριξη στους τέσσερις Ιρανούς. Η ίδια δήλωσε αθώα και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα