ΑΘΗΝΑ
23:23
|
05.11.2024
Οργή για την επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη σε φιέστα του Αζερμπαϊτζάν στο Σουσί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Δένδια ζητάει η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στη φιέστα που διοργανώθηκε στο Σουσί, την πόλη του Ναγκόρνο – Καραμπάχ που καταλήφθηκε από τις Αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Σε μία προσπάθεια να κερδίσει τη διεθνή νομιμοποίηση, το πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεφ, κάλεσε τους πρέσβεις που βρίσκονται στο Μπακού να παραβρεθούν στο Σουσί. Ανάμεσα στους πρέσβεις που βρέθηκαν στην Αζερική φιέστα ήταν και ο Έλληνας πρέσβης, Νίκος Πιπερίγκος, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Κύπρος και η Ρωσία αρνήθηκαν να παραβρεθούν. Η στάση αυτή της Ελληνικής αντιπροσωπείας εξόργισε και δημιούργησε αρκετά ερωτήματα στους Αρμένιους τόσο της Ελλάδας, όσο και του Αρτσάχ και της Αρμενίας. 

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος απέστειλε δημόσια επιστολή προς τον  Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα, μία χώρα που παραδοσιακά είναι φίλη και σύμμαχος της Αρμενίας. Το γεγονός σχολίασε και ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας:

Το Κοσμοδρόμιο επικοινώνησε με την πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, κα. Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, με σκοπό να μας περιγράψει τόσο την κατάσταση, όσο και τα ερωτήματα προς τον Ν. Δένδια.

  • Πώς σχολιάζετε την παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Σουσί, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες αποφάσισαν να απουσιάζουν; 
  • Κυρίως οι χώρες της ομάδας Μινσκ, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και κοντά σε αυτές και η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακριβώς γιατί η ομάδα Μινσκ διατείνεται πως η όλη κατάσταση δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα θεωρεί πως η κατάσταση πρέπει να επανατεθεί υπό την ειρηνευτική διαδικασία της ομάδας Μίσνκ και όχι με βίαιο τρόπο και με τα εγκλήματα πολέμου έτσι όπως τα συντέλεσε το Αζερμπαϊτζάν. Τώρα το Αζερμπαϊτζάν φυσικά προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματα του πολέμου. Γνωρίζει πολύ καλά πως όλη η διεθνής κοινότητας (ανάμεσα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο του ψήφισμα) καταδικάζει με πολύ σφοδρό τρόπο το Αζερμπαϊτζάν για τις εγκληματικές του πράξεις απέναντι στην Αρμενία και το Αρτσάχ. Στη διάρκεια του πολέμου συνέβησαν πάρα πολλά εγκλήματα από το Αζερμπαϊτζάν, όπως αυτά απέναντι στους πολίτες του Αρτσάχ, η άρνηση επιστροφής των αιχμαλώτων και το πάρκο της ντροπής που εγκαινιάστηκε στο Μπακού (Το πάρκο στρατιωτικής νίκης, οποίο εξευτελίζει και προσβάλλει τη μνήμη των Αρμενίων που πέθαναν στον πόλεμο, ενώ πολλοί να θεωρούν τη δημιουργία του μία πράξη βάρβαρη). Βλέπουμε ότι υπάρχει μία προσπάθεια του Αζερμπαϊτζαν να επιβάλει στη διεθνή κοινότητα να ξεχάσει το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Οπότε αναρωτιόμαστε, σε τι αποσκοπεί η παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περίπτωση και βέβαια των άλλων χωρών. Άλλωστε το Αζερμπαϊτζάν δρα στα χνάρια του μέντορα του, της Τουρκίας, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και επιβάλλοντας τη δική τους πολιτική με αυτόν τον τρόπο.
  • Τι ζητάει η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος από τον κ. Δένδια και από την Ελληνική εξωτερική πολιτική; 
  • Καταρχάς η Ελλάδα είναι μία πραγματικά σύμμαχος χώρα της Αρμενίας. Έχει σταθεί αλληλέγγυα στον Ελληνικό λαό, ενώ ο κύριος Δένδιας ήταν ο μόνος Ευρωπαίος Υπουργός Εξωτερικών που τις μέρες του πολέμου σκέφτηκε την Αρμενία, δηλώνοντας έτσι την αρωγή της Ελλάδας δίπλα στον Αρμενικό λαό. Το θέμα είναι πως τώρα ζητάμε να υπάρξει εξήγηση, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απέναντι στον Αρμενικό λαό του Αρτσάχ. Άλλωστε η επιλογή του Σουσί δεν είναι τυχαία, καθώς η πόλη καταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια του πολέμου, αλλά για τους Αρμένιους αποτελεί ένα σύμβολο, ένα αδιαχώριστο τμήμα του ιστορικού Αρτσάχ και εδαφικά και πολιτιστικά, αλλά και οικονομικά και ιστορικά. Όπως ξέρετε η τρέχουσα κατάσταση στο Αρτσάχ, είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν, που παραβίασε κατάφωρα τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η μη χρήση βίας ή η απειλή βίας, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, η ισότητα των λαών, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και η συνειδητή τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων. Τι από αυτά τα εγκλήματα επικροτούμε, όταν επιτρέπουμε την παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας, σε μια ντροπιαστική φιέστα;  Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι ακριβείς αντιγραφές παρόμοιων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Τουρκία στα κατεχόμενα στην Κύπρο.

Η παρουσία του Έλληνα πρέσβη έχει ήδη πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις με την επιστολή της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος να κατατίθεται στη βουλή. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή: 

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με έκπληξη αλλά και μεγάλη δυσφορία πληροφορηθήκαμε για την συμμετοχή του Πρέσβη της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν κ. Νικόλαου Πιπερίγκου στην προκλητική φιέστα που διοργάνωσε το καθεστώς Αλίεφ και περιλάμβανε μεταξύ άλλων επίσκεψη ομάδας διαπιστευμένων στο Αζερμπαϊτζάν διπλωματών στην κατεχόμενη αρμενική πόλη Σουσί του Αρτσάχ. 

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Άγκυρας και τις παρόμοιες προκλητικές φιέστες που διοργανώνει ο Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προσκάλεσε εκπροσώπους κρατών να “εορτάσουν” μαζί του. Να εορτάσουν τι; το απεχθές έργο του Αζερμπαϊτζάν που εξακολουθεί να καταπατά τις συμφωνίες και να εισβάλλει στην κυρίαρχη επικράτεια της Αρμενίας; ή να “τιμήσουν” έναν δικτάτορα, που εξακολουθεί να κρατά παράνομα αιχμαλώτους πολέμου Αρμένιους στρατιώτες και πολίτες, μετά τη λήξη του καταστροφικού πολέμου στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ);

Δεν ήταν τυχαία η άρνηση των χωρών της ομάδας Μίνσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία), αλλά και της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, να απέχουν από τη ντροπιαστική φιέστα, που σκοπό είχε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα φρικτά εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν, μετά και το ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στις 20 Μαΐου με συντριπτική πλειοψηφία έθετε ένα ισχυρό πλαίσιο, επικρίνοντας το Αζερμπαϊτζάν για τις εγκληματικές του πρακτικές ενάντια στην Αρμενία και το Αρτσάχ.

Δυστυχώς η σημειολογία όλης της εκδήλωσης είχε πολλαπλά μηνύματα, στα οποία πρώτη η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιδράσει, εφόσον η φιέστα διοργανώθηκε μέσα στον ιερό χώρο του ιστορικού ναού Γαζαντσετσότς, με αποκαθηλωμένο τρούλο και βάνδαλες μετατροπές που θυμίζουν παρόμοιες πρακτικές που εφαρμόστηκαν και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πιστεύουμε ότι η παρουσία των εκπροσώπων των κρατών, αλλά κυρίως της Ελλάδας, ενθαρρύνει το εξωφρενικό και αλαζονικό καθεστώς του Προέδρου Αλίεφ. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από τις επαίσχυντες δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Ελλάδας, κατά την διάρκεια της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του κ. Πιπερίγκου στο Μπακού. 

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, καθώς και σύσσωμη η Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδας, εκφράζουν  την εντονότατη δυσαρέσκειά τους για την συμμετοχή του εκπροσώπου της χώρας μας στην εν λόγω παρωδία. Γνωρίζετε πολύ καλά πως το Αζερμπαϊτζάν, αντιγράφοντας πιστά τον μέντορά του, παραβιάζει θρασύτατα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σε τι αποσκοπεί τελικά η στήριξη που του παρέχει η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία; 

Η Αρμενία θεωρεί την Ελλάδα ως τον σημαντικότερο σύμμαχό της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Με εκτίμηση,

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας

Αθήνα 12 Ιουλίου 2021

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα