ΑΘΗΝΑ
02:09
|
08.09.2024
Τα Εμιράτα διέψευσαν πληροφορίες του Ρόιτερς για συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία στο πλάισιο του ΟΠΕΚ+ επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση των παζαριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται τα παζάρια για την εξεύρεση λύσης που θα άρει τις κόντρες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ μετά την ανοικτή ρήξη Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την περασμένη βδομάδα, με ζήτημα αιχμής την παράταση ή όχι της περιοσμένης πετρελαϊκής παραγωγής ως τον Δεκέμβρη του 2022 αντί του Απρίλη του 2022 όπως προέβλεπε η περσινή συμφωνία.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι του οργανισμού OPEC+ που επικαλέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφεραν πως κατέστη εφικτή μία “συμβιβαστική συμφωνία” για την πετρελαϊκή παραγωγή στο πλαίσιο του οργανισμού OPEC+ ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στόχος αυτής της συμφωνίας φέρεται πως είναι η αύξηση της προσφοράς «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε περισσότερη και φθηνότερη Ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες τους.

Russia roils OPEC plans for a longer oil production-cut extension -  MarketWatch

Η πληροφορία αυτή ήταν αρκετή για να κατεβάσει κατά ένα δολάριο την διεθνή τιμή του πετρελαίου Μπρεντ που διαμορφώθηκε σήμερα σε περίπου 75 δολάρια το βαρέλι.

Το υπουργείο Ενέργειας των Εμιράτων διαψεύδει…

Ωστόσο, μερικές ώρες μετά το υπουργείο Ενέργειας  των Εμιράτων εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία (γνωστές ως ΟΠΕΚ+) διέκοψαν την περασμένη βδομάδα τις συνομιλίες σχετικά με την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής ως τον Δεκέμβρη του 2022 καθώς τα Εμιράτα είχαν ταχθεί υπέρ της άμεσης αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής μην επιθυμώντας παράταση της συμφωνίας άλλους οκτώ μήνες πέραν του Απρίλη του 2022. Αφορμή έδωσε η ανοικτή αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Εμιράτων σε σχέση με την παραγωγή πετρελαίου.

Trump official says offshore oil drilling in Florida still being considered  | Blogs

Η περσινή συμφωνία του σχήματος χωρών ΟΠΕΚ+ προέβλεπε τη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα για να αντιμετωπίσουν την καθίζηση της διεθνούς ζήτησης σε πετρέλαιο λόγω πανδημίας. Οι περιορισμοί στην παραγωγή πετρελαίου έκτοτε σταδιακά χαλάρωσαν φθάνοντας στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα.

Γιατί αντιδρούν τα Εμιράτα

Τα Εμιράτα (ΗΑΕ), τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ αντιτίθεται στην παράταση των ποσοστώσεων παραγωγής μέχρι το Δεκέμβρη του 2022, όπως είχαν προτείνει η Σαουδική Αραβία και Ρωσία, αντί για την αρχική συμφωνία που ήταν ο τερματισμός αυτών των ποσοστώσεων τον Απρίλιο.

Υποστηρίζουν πως μπορούν να αντλούν πάνω από 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, ο Εμιρατινός υπουργός Ενέργειας Σουχάιλ Αλ Μαζρούεϊ χαρακτήρισε την υφιστάμενη ποσόστωση «εντελώς άδικη και μη βιώσιμη», καθώς επιθυμούσε αύξηση της παραγωγής στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να συναινέσει στην παράταση της συμφωνίας που υπέγραψαν τα μέλη του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο του 2020.

Σύμφωνα με τον Μαζρούεϊ, τα Εμιράτα κρατούν σε αδράνεια περίπου το 1/3 της παραγωγής τους, «θυσιάζουν» δηλαδή πολύ περισσότερα από όσα άλλες χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως η ίδια διατηρεί σε αδράνεια πολύ περισσότερο πετρέλαιο και μάλιστα ότι το κάνει αυτό επί χρόνια, και ζητά να παραταθεί η συμφωνία για τις ποσοστώσεις, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και ηρεμία στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα