Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, λένε. Οι διαδηλώσεις στην Κούβα κατά της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης έχουν από την περασμένη Κυριακή συνεπάρει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γιατί μάλλον δεν συμβαίνουν τόσο συχνά όσο στη Νότια Αφρική που ήδη μετρά 72 νεκρούς και εξεγείρεται με αφορμή έναν πρώην Πρόεδρο αλλά πίσω από τις λεηλασίες και τις ταραχές κρύβεται κι εκεί μια έκρηξη κοινωνική και αντικυβερνητική.
Για την περίπτωση της Κούβας, όμως, αποδείχθηκε ότι η “απομόνωσή” της ανάγκασε πολλά ΜΜΕ να χρησιμοποιήσουν εικόνες χωρίς να μπουν στον κόπο να διασταυρώσουν την αυθεντικότητά τους. Η εικόνα μιας παλιότερης κυβερνητικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα Αβάνα “βαπτίστηκε” αντικυβερνητική διαδήλωση από πολλά δυτικά ΜΜΕ ενώ το αμερικανικό δίκτυο CNN έφτασε στο σημείο να ντύσει δημοσίευμά του με διαδήλωση από το Μαϊάμι γράφοντας στη λεζάντα ότι επρόκειτο για πλήθος διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Κούβας.
Στην πρώτη περίπτωση η φωτογραφία ανήκε στην Ελιάνα Απόντε από το πρακτορείο ειδήσεων “Ασοσιέτεντ Πρες” (Associated Press). Ήταν ένα καρέ από διαδήλωση υπέρ της κομμουνιστικής ηγεσίας της Κούβας που αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ ως αντικυβερνητική. Η εν λόγω εικόνα αναπαράχθηκε ως διαδήλωση κατά της κομμουνιστικής ηγεσίας της Κούβας από τον βρετανικό Guardian (Γκάρντιαν) , το αμερικανικό δίκτυο Fox News, τους Financial Times (Φαϊνάνσιαλ Τάιμς), τους New York Times (Νιου Γιορκ Τάιμς), τους Washington Times (Ουάσινγκτον Τάιμς) και τη “Φωνή της Αμερικής” (VOA). Από όλα αυτά τα ΜΜΕ μόνο ο Γκάρντιαν προέβη σε διόρθωση.
Ο δημοσιογράφος Μπεν Όρτον του ιστότοπου GrayZone και ο Άλαν ΜακΛέοντ του MintPress ήταν από τους πρώτους που παρατήρησαν το λάθος ή την εσκεμμένη παραποίηση της πραγματικότητας. Και οι δύο δημοσιογράφοι έδειξαν με πειστήρια ότι οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες που παρέπεμπαν στο κίνημα της 26ης Ιουλίου του Φιντέλ Κάστρο.
Το “έγκριτο” δίκτυο CNN χρησιμοποίησε σε δημοσίευμά του φωτογραφία από διαδήλωση στο Μαϊάμι με τη λεζάντα να γράφει: “Χιλιάδες Κουβανοί στην Αβάνα διαμαρτύρονται για την έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα”. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στο Μαϊάμι της Φλόριντας από φωτογράφο του πρακτορείο Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Χθες Τρίτη, η υπηρεσία “Factual” του ισπανόφωνου AFP, η οποία ασχολείται με τη διασταύρωση των ειδήσεων και τη διερεύνηση των πηγών τους, αποκάλυψε ότι δύο φωτογραφίες παλιότερων διαδηλώσεων συνόδευαν δημοσίευση μιας ομάδας ονομαζόμενης “Αργοναύτες” που σχολίαζε στο σχετικό κείμενο: “Τελευταία Ενημέρωση. Ιστορική…. Τελειώνει ο φόβος στην Κούβα. Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους κατά της κυβέρνησης. Κουράστηκαν από τον κομμουνισμό και απαιτούν ελευθερία…”.
Με πληροφορίες από RT News