ΑΘΗΝΑ
02:31
|
25.04.2024
Συνεχίζονται οι λεηλασίες. Τι συνέβη στο μωρό που η μητέρα του το πέταξε από φλεγόμενο κτίριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός των θυμάτων στη Νότια Αφρική, καθώς συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας με τη συνδρομή του στρατού προσπαθούν να καταστείλουν το πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας. Η φυλάκιση του Ζούμα ήταν η αφορμή αλλά πίσω από την εξέγερση των χιλιάδων Νοτιοαφρικανών κρύβεται η φτώχεια, οι κοινωνικές αδικίες και η αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει το κύμα της πανδημίας.  

Πλήθος κόσμου εκδηλώνει την οργή του λεηλατώντας και βάζοντας φωτιές σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Νότιας Αφρικής. Χθες, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια λεηλασίας εμπορικού κέντρου στο Σοβέτο.

Στο μεταξύ, συγκλονίζει ακόμα το βίντεο που κατέγραψε συνεργείο του BBC τη στιγμή που μια μητέρα πετάει το μωρό της από κτίριο που έχει τυλιχτεί στις φλόγες στο Ντέρμπαν, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Νοτίου Αφρικής. Περαστικοί κατάφεραν να πιάσουν και να σώσουν το μωρό. Και η μητέρα, σύμφωνα με το BBC, κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το φλεγόμενο κτίριο.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει συνολικά 1.234 συλλήψεις ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε 12 άτομα ως ύποπτα για την υποκίνηση ταραχών.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, έκανε λόγο για το χειρότερο κύμα βίας που έχει βιώσει χώρα από τη δεκαετία του ’90, πριν από το τέλος του Απαρτχάιντ, και συνεχώς απευθύνει εκκλήσεις για ηρεμία. Αρκετοί υπουργοί της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης προειδοποιούν ότι εάν οι λεηλασίες συνεχιστούν θα υπάρξουν σύντομα σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Ωστόσο, δηλώνουν ότι ακόμα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, 79 ετών, παραδόθηκε στις αρχές για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Είχε αρνηθεί να εμφανιστεί σε επιτροπή κατά της διαφθοράς για να αντιμετωπίσει διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων δωροδοκία και απάτη, τις οποίες έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα