ΑΘΗΝΑ
07:30
|
26.04.2024
Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο Όρεγκον φαίνεται πλέον από το διάστημα. Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη σε δεκάδες άλλα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα δυτικών πολιτειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν πάνω από 1.700 πυροσβέστες στο Όρεγκον των ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή απειλώντας πάνω από 2.000 κατοικίες, σε μία περίοδο κατά την οποία μαίνονται πάνω από 70 πύρινα μέτωπα σε δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και καύσωνα.

Μέσα στις τελευταίες βδομάδες έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής έκτασης σε δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες καθώς οι φλόγες τροφοδοτούνται και από την εντεινόμενη ξηρασία.

Η Μοντάνα, το Όρεγκον, η Αριζόνα, το Αϊντάχο, η Γούτα, το Νέο Μεξικό… φλέγονται ενώ στην Καλιφόρνια η πορεία της πυρκαγιάς Ντίξι θυμίζει πολύ την Καμπ, το 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και εξαφάνισε από τον χάρτη την πόλη Παραντάιζ.

Εικόνα

Στο Όρεγκον, περισσότεροι από 1.700 πυροσβέστες, με τη βοήθεια 12 ελικοπτέρων, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά Μπούτλεγκ που απειλεί 2.000 σπίτια. «Θα συνεχίσει να μεγαλώνει – η πολύ ξηρή βλάστηση και ο καιρός δεν είναι με το μέρος μας» σχολίασε ο Τζο Χέσελ, ο διευθυντής του ενημερωτικού ιστοτόπου για τις πυρκαγιές InciWeb. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο έως τις 21.30 (ώρα Ελλάδας) απόψε είχαν καταστραφεί 21 σπίτια και άλλα 54 κτίρια. Πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν στο κέντρο φιλοξενίας του Ερυθρού Σταυρού στο Κλάμαθ Φολς.

Η πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη στο Όρεγκον ώστε σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN είναι πλέον ορατή από το διάστημα!

Εφιάλτης “Μπούτλεγκ” στο Όρεγκον¨και “Ντίξι” στην Καλιφόρνια

Η πυρκαγιά Μπούτλεγκ είναι η μεγαλύτερη από τις τουλάχιστον 10 ενεργές πυρκαγιές στις Βορειοδυτικές ΗΠΑ και η έβδομη σε μέγεθος που έχει σημειωθεί στο Όρεγκον από το 1900, σύμφωνα με στοιχεία της πολιτειακής δασικής υπηρεσίας.

Στην Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Ντίξι που ξεκίνησε χθες στην κομητεία Μπάτι, έχει κάνει στάχτη περίπου 9.000 στρέμματα. Περίπου 500 πυροσβέστες προσπαθούν να την περιορίσουν καθώς συνεχίζει την πορεία της σε δύσβατη, βραχώδη και δασώδη περιοχή, περίπου 140 χιλιόμετρα βόρεια του Σακραμέντο.

Ο σερίφης της κομητείας Μπάτι κάλεσε τους κατοίκους της μικρής κοινότητας Πούλγκα να είναι έτοιμοι να την εκκενώσουν. «Να θυμάστε ότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα και προτρέπουμε τα μέλη της κοινότητας να είναι προετοιμασμένα και να έχουν ένα σχέδιο για την οικογένεια και τα ζώα τους», τόνισε.

Στην Πολιτεία Ουάσινγκτον οι αρχές ανέφεραν ότι έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά του Τσάγουι Κρικ, κοντά στο Νέσπιλεμ, στα βορειοανατολικά του Σιάτλ, αφού έκαψε μια έκταση 92.720 στρεμμάτων, κυρίως στον Καταυλισμό των Ομόσπονδων Φυλών του Κόλβιλ. Η πυρκαγιά αυτή προκλήθηκε από κεραυνό την Δευτέρα.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα