ΑΘΗΝΑ
01:30
|
27.04.2024
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου γιατί ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι μεγάλος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η επιχείρηση μετεγκατάστασης των διερμηνέων και άλλων Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς ο κίνδυνος για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας είναι μεγάλος.

Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι η επιχείρηση “Operation Allies Refuge” (σ.σ. Επιχείρηση Σωτηρίας Συμμάχων) αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. “Πρόκειται για άτομα που επέδειξαν μεγάλο θάρρος”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, και πρόσθεσε, “οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τον ρόλο που διαδραμάτισαν όλα αυτά τα χρόνια”.

Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters (Ρόιτερς) ότι η επιχείρηση αφορά περίπου 2.500 άτομα, τα οποία θα μετεγκατασταθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ ή μιας τρίτης χώρας για όσο διάστημα θα επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές τις αιτήσεις τους για χορήγηση βίζας.  

Οι Αμερικανοί φοβούνται αντίποινα κατά των διερμηνέων – συνεργατών τους καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προελαύνουν και ανακτούν τον έλεγχο σημαντικών συνοριακών περασμάτων της χώρας με το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Χθες δυνάμεις των Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο μιας μεγάλης διασυνοριακής διέλευσης με το Πακιστάν και ύψωσαν τη σημαία τους στο φυλάκιο Σπιν Μπολντάκ.  

Είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρονται και μέχρι να έχουν ολοκληρώσει αυτήν την αποχώρηση πριν από την 11η του Σεπτέμβρη.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν οι μαχητές έδειχναν τη λευκή τους σημαία με ένα  στίχο από το Κοράνι γραμμένο σε μαύρο χρώμα, να κυματίζει στη θέση της σημαίας του Αφγανιστάν πάνω από την Πύλη Φιλίας, στη συνοριακή διέλευση στην αφγανική πόλη Γουές, απέναντι από την πόλη Τσαμάν του Πακιστάν. “Μετά από δύο δεκαετίες βαρβαρότητας των Αμερικανών και των μαριονετών τους, αυτή η πύλη και η συνοικία Σπιν Μπολντάκ ελέγχονται από τους Ταλιμπάν”, δήλωσε ένας μαχητής στην κάμερα.

Η συνοριακή διάβαση στην περιοχή Σπιν Μπολντάκ, νοτιότερα από την Κανταχάρ, είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο σημείο εισόδου της χώρας και η κύρια εμπορική αρτηρία μεταξύ της εκτεταμένης νοτιοδυτικής περιοχής και των θαλάσσιων λιμένων του Πακιστάν. Τα στοιχεία της αφγανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η διάβαση χρησιμοποιείται από 900 φορτηγά την ημέρα.

Πηγή: BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα