ΑΘΗΝΑ
04:36
|
03.05.2024
Πάνω από 40 οι νεκροί στη Γερμανία και τουλάχιστον έξι στο Βέλγιο. Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τραγωδία στη δυτική Γερμανία, καθώς τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες αγνοούνται λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την κεντρική Ευρώπη και έχει στοιχίσει τη ζωή ακόμη έξι ανθρώπων στο Βέλγιο, όπου το επίκεντρο είναι η Βαλλονία, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί πως περισσότεροι από 70 είναι αγνοούμενοι στο Αρβάιλερ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου ποταμός υπερχείλισε έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου. Άλλοι περιμένουν τους διασώστες στις στέγες των σπιτιών τους.

Οι αρχές έχουν κηρύξει την ευρύτερη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, το επίκεντρο της καταστροφής βρίσκεται στο Σουλντ, όπου τα νερά παρέσυραν έξι σπίτια και τέσσερα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο.

Πτώματα έχουν ανασυρθεί έως τώρα στην Κολωνία, στο Ζόλινγκεν, στην Ούνα και στο Ράινμπαχ. «Δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα γιατί συνεχίζονται οι διασώσεις» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτοκίνητα να επιπλέουν και σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κατολισθήσεις έκαναν τους δρόμους αδιάβατους.

Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς πολλοί σταθμοί των μετασχηματιστών απενεργοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ κάποιες εγκαταστάσεις δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστούν, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Κλίματος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η βροχόπτωση έφτασε τα 148 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο, ένα «νέο φαινόμενο» γι’ αυτή την εποχή και την περιοχή. Το έργο των αστυνομικών και των πυροσβεστών συνδράμουν μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε τρία κρατίδια. Το Χάγκεν, μια πόλη 180.000 κατοίκων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ο ποταμός Φόλμε υπερχείλισε. Η ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων ωρών τα νερά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα που καταγράφονται το πολύ τέσσερις φορές σε κάθε αιώνα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε όσους κατοικούν κοντά στις όχθες του ποταμού να μετακινηθούν αμέσως σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση WDR.

«Κανονικά, αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις μόνο τον χειμώνα», σχολίασε ο Μπερντ Μέχλιγκ, στέλεχος της υπηρεσίας περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει πληγεί περισσότερο. «Κάτι τέτοιο, με τέτοια ένταση, είναι εντελώς ασυνήθιστο το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Κάποιες περιοχές του Χάγκεν χαρακτηρίστηκαν απομονωμένες και μη προσβάσιμες, λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Για την απομάκρυνση των κατοίκων κινητοποιήθηκε ο στρατός. Οι αρχές ζήτησαν επίσης να εκκενωθεί μια συνοικία του Ντίσελντορφ.

Ένας οίκος ευγηρίας στο Χάγκεν εκκενώθηκε ενώ σε όλη την περιοχή οι πυροσβέστες προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά από εκατοντάδες υπόγεια. Σε ένα νοσοκομείο, λόγω της πλημμύρας, σταμάτησαν οι ανελκυστήρες.

Ο πυροσβέστης πνίγηκε όταν παραπάτησε και παρασύρθηκε από τα νερά. Σε άλλο σημείο αγνοούνται δύο άνδρες ηλικίας 53 και 81 ετών.

Για «δραματική κατάσταση» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και υποψήφιος καγκελάριος, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος ακύρωσε και τη συμμετοχή του σε ημερίδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που πραγματοποιείται σήμερα στη Βαυαρία και έσπευσε στην περιοχή των καταστροφών, με πρώτη στάση την Αλτένα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 46χρονος πυροσβέστης προσπαθώντας να σώσει ένα άτομο εγκλωβισμένο στο υπόγειο του σπιτιού του. «Η κατάσταση παραμένει δραματική. Αγνοούνται ακόμη άνθρωποι. Στις επιχειρήσεις εντοπισμού τους συμμετέχουν και ελικόπτερα. Για πολλούς ανθρώπους μέσα σε μια νύχτα χάθηκαν τα πάντα», δήλωσε στην BILD και υποσχέθηκε «γρήγορη και διαρκή βοήθεια» για τους πληγέντες.

Την συμπαράστασή της στους ανθρώπους που πλήττονται από τις καταστροφές στην Γερμανία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία με ανάρτησή της στο Τwitter επισήμανε και την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει με τον μηχανισμό προστασίας από καταστροφές.

Βέλγιο: Έξι οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

Την ίδια ώρα σε έξι ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Βέλγιο. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στην περιοχή Βερβιέ, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rtbf, με τις ταυτότητες των θυμάτων να παραμένουν άγνωστες.

Υπενθυμίζεται πως δύο ακόμη πολίτες είχαν βρεθεί νεκροί νωρίτερα σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, ένας νέος 22 ετών βρέθηκε νεκρός στο Eupen, ενώ το δεύτερο θύμα εντοπίστηκε στην Aywaille.

Χθες, 1.800 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Chaudfontaine με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού. Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Βαλλονία. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στις πόλεις Λιέγη, Ναμούρ και Σπα της Βαλλονίας.

Οι βροχοπτώσεις και υπερχείλιση του ποταμού Μεύση που διασχίζει τις Κάτω Χώρες έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημίες και στην επαρχία Λίμπουργκ της Ολλανδίας.

Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές κοντά στις όχθες του ποταμού και καλούν τους ιδιοκτήτες βαρκών να αποφύγουν τη χρήση τους στο ποτάμι. Άνοδος των υδάτων παρατηρείται επίσης στη λίμνη της Λουκέρνης στην Ελβετία και οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα