ΑΘΗΝΑ
01:43
|
24.02.2024
Ανάλυση του τουιτερικού υβριδικού πολέμου εναντίον της Κούβας από ακροδεξιό δίκτυο που συντονίζεται από τις ΗΠΑ.
Γράφος του δικτύου αντικουβανικών λογαριασμών στο twitter
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κούβα είναι στόχος. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι όπλα γεωπολιτικής των ΗΠΑ. Άρα προφανώς τα ΜΚΔ θα χρησιμοποιηθούν για την υπονόμευση της κυβέρνησης της Κούβας (όπως είχαν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται ανάλογα στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία, στην Κολομβία, στην Αργεντινή κ.ο.κ). Στον πόλεμό της εναντίον της Κούβας, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μέχρι και ειδικά ΜΚΔ σε διάφορες μορφές.

Στην τρέχουσα αναταραχή έχουμε ήδη καταγράψει το όργιο της παραπληροφόρησης που διακινείται ακόμα και από “σοβαρά ” ΜΜΕ και πρακτορεία.

Αλλά η οργάνωση και το εύρος της καμπάνιας γίνεται ορατή στο twitter, όπου διεξάγεται μια παράπλευση μεγάλη επιχείρηση υβριδικού πολέμου εναντίον της κυβέρνησης της Κούβας.

Όσα ακολουθούν αποτελούν μεταφράσεις, συνόψεις και επιλογές από μια ενδελεχή ανάλυση του Julian Macías Tovar, υπεύθυνου κοινωνικών δικτύων των Ισπανών Podemos και αναλυτή δεδομένων μαζί με επιπλέον στοιχεία και επεξηγήσεις και συνδέσμους. Ο Μαθίας Τοβάρ ασχολείται συστηματικά με τις διάφορες εκδοχές των δικτύων της ακροδεξιάς στον ισπανόφωνο κόσμο, αποκαλύπτοντας το εύρος και τη μεθοδολογία του επικοινωνιακού τουιτεροπλέμου που χρηματοδοτείται συστηματικά από τις ΗΠΑ και το μεγάλο κεφάλαιο της Λατινικής Αμερικής, βασίζεται στην ψευδολογία και την παραπληροφόρηση και αποτελεί σταθερό εργαλείο του υβριδικού πολέμου εναντίον προοδευτικών και αριστερών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

O Μαθίας Τοβάρ ανέλυσε τα πάνω από δύο εκατομμύρια tweet που χρησιμοποιήσαν το Hashtag (HT) #SOSCuba μέσω του οποίου άρχισαν να ζητούν ανθρωπιστική βοήθεια με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και χιλιάδων νεοδημιουργημένων λογαριασμών και μποτ, με αφορμή τους θανάτους από COVID. Οι ενέργειες αυτές κατέληξαν σε κινητοποιήσεις στους δρόμους

https://pbs.twimg.com/media/E6H0p59WQAcRrLJ.jpg

Το Hash Tag (HT) #SOSCuba χρησιμοποιήθηκε σε μερικά tweet από τις 5 Ιουλίου μαζί με το #SOSMatanzas εξαιτίας της “κατάρρευσης” του νοσοκομείου στις 10 του μηνός με το ρεκόρ θανάτων από COVID, εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα τουιταρίστηκαν και με τα δύο HT που αυξήθηκαν περαιτέρω στις 11, καταλήγοντας στις διαδηλώσεις.

Image
Image

Ο πρώτος λογαριασμός που χρησιμοποίησε το HT #SOSCuba είχε σχέση με το COVID και αφορούσε ένα βίντεο από το νοσοκομείο Matanzas που βούλιαξε υπό το βάρος των κρουσμάτων COVID. Ο λογαριασμός είχε μια σημαία της Ισπανίας στην περιγραφή του (πλέον έχει το μήνυμα “11 Ιουλίου, γεννήθηκε η ελευθερία στην Κούβα”). Έστειλε πάνω από 1000 tweets μεταξύ 10 και 11 Ιουλίου και αυτοματοποίησε τα RT (τις αναδημοσιεύσεις στο twitter) στέλνοντας πάνω από 5 το δευτερόλεπτο. Στις 9 και 10 του μήνα εκατοντάδες χιλιάδες tweet αναρτήθηκαν με το συγκεκριμένο HT εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης στον αριθμό των θανάτων και των μολύνσεων, σπάζοντας ρεκόρ επί τρεις ημέρες συνέχεια. Ένας κεντρικός λογαριασμός ήταν ο λογαριασμός ενός Antonneti της Fundación Libertad de Argentina ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε άλλες ακροδεξιές κινητοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των αρνητών του COVID-19) παίρνοντας RT από μποτς, από αυτόματα προγράμματα δηλαδή.

Image


Παρότι πάντως τα ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων από COVID-19 που σημειώνονται αυτές τις ημέρες είναι υψηλά για την Κούβα, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής. Ξεφεύγοντας από την ανάλυση του Μαθίας Τοβάρ, παρακάτω δείτε τα συγκριτικά νούμερα μ.ο. 7 ημερών, ημερήσιων θανάτων σε Κούβα, Περού, Ελλάδα, Ρωσία και ΗΠΑ και συνολικών θανάτων, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Αυτά παρά το εμπάργκο και τον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει στο να μην μπορεί να εισάγει είδη απαραίτητα για την υγειονομική προστασία, κάτι που έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την άρση του εμπάργκο στην Κούβα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Η Κούβα παρά το εμπάργκο έχει αναπτύξει δύο εμβόλια για την COVID-19 (το ένα μάλιστα, το Abdala μοιάζει να έχει αποτελεσματικότητα ανάλογη των εμβολίων της Pfizer και της ModeRNA), τα οποία δυσκολεύεται να διαθέσει εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν της επιτρέπεται να εισάγει σύριγγες! παρόλα αυτά το ποσοστό εμβολιασμών (που γίνονται είπαμε με αναπτυγμένα στην Κούβα εμβόλια και έχουν αρχίσει προ δυο μηνών) είναι συγκρίσιμο ή και καλύτερο εκείνου των περισσότερων χωρών της περιοχής.

Image

Με βάση τα δεδομένα αυτά ξεκίνησαν καμπάνιες για τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών στην εκστρατεία με το HT #SOSCuba, λόγω των θανάτων από COVID και έλλειψης υγειονομικών πόρων. Η ουσιαστικότερη δράση ξεκίνησε από το παρακάτω tweet με πάνω από 1100 απαντήσεις που ζητά να γίνουν mention (να ειδοποιηθούν ας πούμε για την καμπάνια) διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες με το συγκεκριμένο HT.

https://pbs.twimg.com/media/E6Ei6NlWEAIh9jm.png

Εντύπωση προκαλεί πως όταν αναλύσει κανείς τους λογαριασμούς που αποκρίνονται στο tweet αυτό που αναφέρει καλλιτέχνες και διασημότητες, βλέπουμε πως σχεδόν όλοι είναι νεοδημιουργημένοι, με μέγιστο χρόνο λειτουργίας μέχρι έναν χρόνο, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεo.

Μάλιστα αν αναλύσουμε τους λογαριασμούς που μετέχουν στην καμπάνια με τα συγκεκριμένα HT, βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό λογαριασμών που δημιουργήθηκαν μεταξύ 10 και 11 Ιουλίου.

Τελικά, προσκλήθηκαν πολλοί καλλιτέχνες με εκατομμύρια ακόλουθους, συμμετέχοντας συνήθως με ένα tweet μόνο με το HT #SOSCuba, χωρίς συνοδευτικό κείμενο. Αλλά τα περισσότερα από τα διεθνή ΜΜΕ μίλησαν για διασημότητες που ζητούσαν “ανθρωπιστικό διάδρομο”.

Image
Image
“Καμπάνια #SOSCuba: διασημότητες ζητούν τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για να βοηθηθεί η Κούβα”
Image
“Μεγαλώνει η καμπάνια για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς αρωγή της Κούβας”

Χιλιάδες μάλιστα λογαριασμοί με ασυνήθιστη δραστηριότητα έστειλαν πολλαπλά μηνύματα με το HT #SOSCuba σε όλους τους σχετικούς λογαριασμούς με την ίδια εικόνα που χρησιμοποιείται από Κουβανούς διαφωνούντες, αλλά και από ακροδεξιούς λογαριασμούς, όπως πολιτικών του Δημοκρατικού Κέντρου της Κολομβίας ή του Ισπανικού VOX, και ζητούν “ανθρωπιστική επέμβαση” στην Κούβα.

https://pbs.twimg.com/media/E6FhL_cXoAEnuqI.png
del Valle: πολιτικός του ακροδεξιού VOX
https://pbs.twimg.com/media/E6Fg_KxWEAQribU.png

Ένας από τους πρώτους γνωστούς λογαριασμούς που πήρε μέρος στην καμπάνια με το HT #SOSCuba ήταν η Μία Καλίφα, η πρώην πορνοστάρ που έφτιαξε βίντεο και έστειλε tweets εναντίον του Κουβανού Προέδρου και χρησιμοποίησε το HT για να πει πως δεν βρίσκει κάποιον σύνδεσμο για να βοηθήσει

Η Κουβανέζικη κυβέρνηση δέχεται την διεθνή αλληλεγγύη, αλλά απορρίπτει την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, καταγγέλοντας την εκστρατεία παραπληροφόρησης, ενθυμούμενη σίγουρα την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα με την δικαιολογία του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Στην τελευταία φωτογραφία ο Γουαϊδό βγαίνει από ένα φορτηγό με “ανθρωπιστική βοήθεια” για τη Βενεζουέλα

Παρότι τα δεδομένα της διασποράς COVID παραμένουν καλύτερα από εκείνα άλλων χωρών, η κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη και είναι ο λαός που υποφέρει περισσότερο. Παρότι δεν είναι η μόνη αιτία για τις δυσκολίες, η άρση του αποκλεισμού της Κούβας θα βοηθούσε πολύ. Δεν είναι τυχαίο πως μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ψήφισαν υπέρ του εμπάργκο στον ΟΗΕ.

Το εμπάργκο δεν έχει μόνο πλήξει την οικονομία και την εισαγωγή τροφίμων, φαρμάκων και προμηθειών, έχει επίσης μπλοκάρει τη βοήθεια υγειονομικού και ιατρικού υλικού, που η καμπάνια υποτίθεται πως ζητά. Παράδειγμα η παρεμπόδιση της δωρεάς ιατρικού υλικού προς την Κούβα από τον CEO της Alibabá τον Απρίλιο του 2020.

Ξαναγυρνώντας στο HT, στις 11 Ιουλίου με εκατοντάδες χιλιάδες tweet και τη συμμετοχή πολλών λογαριασμών καλλιτεχνών, το #SOSOCuba έγινε παγκόσμια τάση αλλά και τάση και σε πολλές χώρες, οπότε και πρώτες εικόνες της διαδήλωσης στο San Antonio de Los Baños, δημοσιεύτηκαν από τον χρήστη Yusnaby με χιλιάδες RTαρίσματα.

Έχει ενδιαφέρον πως ο Yusnaby (US Navy) είναι ο λογαριασμός που εμφανίζεται περισσότερο στις αναρτήσεις του Μαθίας Τομπάρ, μια και είναι ένας από τους ακροδεξιούς ιδιοκτήτες αυτοματοποιημένων ψεύτικων λογαριασμών που διασπείρουν συνωμοσιολογίες και εκστρατείες μίσους.

Μερικά από τα αξιοπερίεργα αυτού του HT είναι η ακριβής επανάληψη των ίδιων ακριβώς tweets, όπου φαίνονται αυτού του τύπου οι αυτοματοποιημένες μεταδόσεις εκατοντάδων tweet και ένας παρόμοιος αριθμός ακολουθούμενων και ακολούθων, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος προσθήκης ακολούθων.

Υπάρχουν αρκετοί αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που στέλνουν το ίδιο tweet, ακόμα και με την ίδια αναφορά στον αρχικό αναρτήσαντα συμπεριλαμβανομένου και του βίντεο που θέλουν να διακινήσουν. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί ακολουθούνται από τον Yusnaby.

Ένα άλλο σημάδι είναι η “βιομηχανική” κατασκευή λογαριασμών που αρχίζουν με τους ίδιους χαρακτήρες αλλά συμπληρώνονται τυχαία, όπως @alejand + 8 τυχαίοι χαρακτήρες…

… μια “τεχνική” που είχε χρησιμοποιηθεί αυτούσια στον ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης του MAS στην Βολιβία όπου είχαν δημιουργηθεί 32000 παρόμοιοι λογαριασμοί.

Και φυσικά, όπως σε όλες τις κατασκευασμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, εικόνες από αλλού παρουσιάστηκαν ως καινούριες, διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν ως αντιπολιτευτικές κοκ.

Αυτό έγινε κατά κόρον στον δεξιό ισπανόφωνο τύπο π.χ. εδώ το εξώφυλλο της αργεντίνικης La Nacion που παρουσιάζει υποστηρικτές της κουβανικής κυβέρνησης ως αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές.

https://pbs.twimg.com/media/E6H2wSDXsAIrhjE.jpg

Εδώ πανηγυρισμοί στην Αργεντινή (σε πασίγνωστη πλατεία του Μπουένος Άϊρες) κυκλοφόρησαν στα ΜΚΔ, ως κουβανικές διαδηλώσεις

Σκηνές από την Αίγυπτο την εποχή της Αραβικής Άνοιξης κουβανοποιήθηκαν.

Όπως και μαζικές προσευχές στη Νικαράγουα :

Ενώ η φήμη πως ο Ραούλ Κάστρο διέφυγε με αεροπλάνο στη Βενεζουέλα βασίστηκε σε εικονογράφηση του 2017, όταν ο Κάστρο είχε μεταβεί αεροπορικώς σε συνδιάσκεψη κορυφής της ALBA.

Από την άλλη η χρήση των μποτς ειναι μαζικότατη. Οι αναδημοσιεύσεις που έκαναν ήταν απαραίτητες για να μπουν στις τάσεις τα HT. Αν και πολλοί κανονικοί λογαριασμοί χρησιμοποιούν HT, βλέπουμε στην περίπτωση της Κούβας πως οι λογαριασμοί με τα περισσότερα τέτοια tweets (>1500 ο καθένας) είναι όλοι αυτοματοποιημένοι. Μια περαιτέρω ανάλυση των rt, αναδεικνύει τη συμμετοχή διαφόρων παικτών που συνωστίζονται σε παρόμοιες επιθέσεις επικοινωνίας: από συντηρητικά διεθνή ινστιτούτα, μέχρι λατινοαμερικάνους δημοσιογράφους και πολιτικούς επιστήμονες. Πρόκειται για επανάληψη της ίδιας ιστορίας που είχαμε δει μετά το πραξικόπημα στη Βολιβία, που δηλώνει ότι τα ακροδεξιά και φιλοαμερικανικά δίκτυα επιρροής, δρουν πλέον συντονισμένα σε επίπεδο ηπείρου – αλλά και πέρα ακόμα από αυτή.

Όπως επισημαίνει ο Μαθίας Τοβάρ, δεν έχει παρά να δει κανείς ποιοι κινούν όλο αυτόν τον μηχανισμό της παραπληροφόρησης – το VOX, ακραίες δεξιές ομάδες στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ κτλ – για να καταλάβει πως ο σκοπός του είναι να παρακινήσει αμερικανική επέμβαση στην Κούβα.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως τα πιο ακραία κομμάτια του κουβανοαμερικανικού αντικαστρισμού, όπως ο κουβανικής καταγωγής δήμαρχος του Μαϊάμι, μιλάνε ήδη ανοιχτά για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του νησιού και για τη δολοφονία των ηγετών της Κούβας

Η κατάσταση στην Κούβα παραμένει κρίσιμη. Ανεξάρτητοι αναλυτές εντοπίζουν την έναρξη των προβλημάτων στην προβληματική συγκυρία πανδημίας και κατάργησης του διπλού νομίσματος στην Κούβα, σε συνδυασμό με την αφύπνιση της αμερικανικής παρεμβατικότητας καθώς μια νέα”ροζ παλίρροια” σαρώνει πάλι την Νότια και την Κεντρική Αμερική. Τα σενάρια που κυοφορούνται είναι πολλά. Ο Πρόεδρος Ντίας Κανέλ εξέπληξε σήμερα τους παρατηρητές ανακοινώνοντας μια σειρά από μέτρα άμβλυνσης της κρίσης και αναγνωρίζοντας λάθη που έχει κάνει η κυβέρνησή του…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα μαλακά έπεσε ο σαδιστής ραβίνος του σπιτιού του τρόμου της Ιερουσαλήμ

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μιλέι στο Μπουένος Άιρες

Δεν κλείνουν τα Body Shop στην Ελλάδα

Αγγλία: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή ιερών κειμηλίων στην Αιθιοπία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα