ΑΘΗΝΑ
09:33
|
19.04.2024
Αποστολή τους η φύλαξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πορτ-ο-Πρενς – Εκτός ατζέντας η ανάπτυξης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στη νησιωτική χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την ανάπτυξη δύναμης Αμερικανών πεζοναυτών στην Αϊτή για τη φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι είναι εκτός ατζέντας η ανάπτυξη μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη νησιωτική χώρα.

“Στέλνουμε τους Αμερικανούς πεζοναύτες μόνο για την πρεσβεία μας”, είπε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε, “όλα είναι εκτός ελέγχου στην Αϊτή αλλά η ιδέα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων εκεί είναι προς το παρόν εκτός ατζέντας”. Προ ημερών η υπηρεσιακή ηγεσία της Αϊτής είχε ζητήσει τη συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα, η οποία έχει περιέλθει σε νέο αδιέξοδο και κενό εξουσίας μετά τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα της Αϊτής, Ματιάς Πιερ, σχολίασε τις δηλώσεις Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα του παραμένει “εύθραυστη” και ότι μια στρατιωτική δύναμη θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια ενόψει των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Δεν απέκλεισε, επίσης, μια μελλοντική αναδίπλωση του Μπάιντεν στο θέμα της στρατιωτικής αποστολής. “Αυτό το παράθυρο δεν έχει κλείσει”, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (Ασοσιέτεντ Πρες) ο Ματιάς Πιερ και πρόσθεσε, “η εξέλιξη της κατάστασης στην Αϊτή θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι μπορεί για την αποκατάσταση της σταθερότητας, για τη διοργάνωση των εκλογών με τη συναίνεση όλων των πολιτικών παρατάξεων”.

Στο μεταξύ, χθες Πέμπτη το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι ένας “μικρός αριθμός” των υπόπτων για τη δολοφονία του Μοΐζ είχε εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τότε μέλη του στρατού της Κολομβίας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις έρευνες της αϊτινής ηγεσίας οι δολοφόνοι του Προέδρου ήταν 28 αλλοδαποί μισθοφόροι, οι δύο Αμερικανοί με καταγωγή από την Αϊτή και όλοι οι υπόλοιποι Κολομβιανοί.

Υπενθυμίζεται ότι η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με πολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Εν μέσω της παραλυτικής οικονομικής κρίσης, των διαδηλώσεων και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και της εγκληματικότητας, η αντιπολίτευση ζητούσε από τις αρχές του χρόνου από τον Μοΐζ να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία κατηγορώντας τον για αυταρχική παρέκκλιση και παραβίαση του Συντάγματος.

Η άνοδος της βίας των συμμοριών και της ανέχειας οδήγησαν εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς. Η εγκληματική δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φτώχεια (το 60% του πληθυσμού βγάζει λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα) και την πανδημία του κορονοϊού δημιούργησαν εκρηκτικό κοκτέιλ. Από την αρχή του χρόνου έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 159 πολίτες από ένοπλες συμμορίες ενώ πολλές δεκάδες άλλοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής για λύτρα.

Τα προβλήματα αυτά μαστίζουν τη χώρα καθώς η Αϊτή προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από τον καταστροφικό σεισμό του 2010 και τον τυφώνα Μάθιου του 2016. Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον τασσόταν υπέρ του Μοΐζ, τον οποίον οι διαδηλωτές κατηγορούσαν ότι τους πυροβολεί και ο οποίος ισχυριζόταν πως θα εγκαταλείψει την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα