ΑΘΗΝΑ
02:05
|
27.04.2024
Καταρρίφθηκαν ρεκόρ βροχοπτώσεων όλων των εποχών σε διάστημα 24 ωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 14-07-2021 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 15-07-2021 εκτεταμένα και έντονα πλημμυρικά επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές στα δυτικότερα τμήματα της Γερμανίας και τα ανατολικά του Βελγίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι ενώ χιλιάδες αγνοούνται. Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνλων/meteo.gr sε πολλές περιοχές ο υετός 24ωρου ξεπέρασε τα 70 mm καταρρίπτοντας τα ρεκόρ όλων των εποχών από την αρχή των καταγραφών σε τουλάχιστον 22 σταθμούς, ενώ τοπικά ο υετός 24ώρου έφτασε τα 153 mm στην Κολωνία της Γερμανίας (Γράφημα 1).

Τα αθροιστικά ποσά βροχόπτωσης σε αυτές τις περιοχές είχαν προβλεφθεί με σχετική ακρίβεια από διάφορα μοντέλα πρόγνωσης καιρού και η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ακραίας βροχόπτωσης οδήγησε την μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας να εκδώσει το μέγιστο επίπεδο προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων 48 ώρες πριν το γεγονός.

Οι ακραίες αυτές βροχοπτώσεις προκλήθηκαν από την ύπαρξη μιας αποκομμένης από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία ψυχρής λίμνης στην ανώτερη τροπόσφαιρα η οποία και προκάλεσε μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις πάνω από την κεντρική Ευρώπη (Γράφημα 2). 

Η ύπαρξη αυτής της ψυχρής λίμνης στην ανώτερη τροπόσφαιρα συνοδευόμενη από την έντονη μεταφορά υδρατμών προς μια περιοχή με όρη που φτάνουν τα 600 m, πεδίο χαμηλό πιέσεων στη βόρεια Γερμανία και τις ακόλουθες επιφανειακές συγκλίσεις άνεμου είχαν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη έντονων ανοδικών κινήσεων του αέρα και τη δημιουργία επίμονων και ισχυρών βροχοπτώσεων (Γράφημα 3). 

Πηγή: meteo.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα