ΑΘΗΝΑ
09:24
|
24.04.2024
Εν μέσω γενικευμένης κατακραυγής, το αιγυπτιακό καθεστώς απελευθέρωσε μετά από χρόνια κράτησης τρεις δημοσιογράφους και τρεις ακτιβιστές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απελευθέρωση τριών ακτιβιστών και τριών δημοσιογράφων ενέκριναν οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές την Κυριακή, μετά από πολυετή προφυλάκιση, εν μέσω γενικευμένης κατακραυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα του Associated Press, οι πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι εν μέσω αυξανόμενης οργής ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sissi), αφότου βουλευτές και δημόσια πρόσωπα, ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, απαίτησαν την απελευθέρωσή τους, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για την τακτική συλλήψεων και έντονης όχλησης των ακτιβιστών και των επικριτών της κυβέρνησης .

Όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι τους, παρά το γεγονός ότι οι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι κρατούνται επί χρόνια, κατηγορούμενοι για διάδοση ψευδών ειδήσεων, κατάχρηση των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης, ακόμη και για ένταξη σε ομάδα που η Αίγυπτος κατέταξε στις τρομοκρατικές οργανώσεις το 2013, δεν οδηγήθηκαν ποτέ σε δίκη, ενώ οι έρευνες που οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν πως διενεργούνται εις βάρος τους δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. 

Ειδικότερα, η Esraa Abdel-Fattah, ακτιβίστρια, συγγραφέας, και συνιδρύτρια του κινήματος της 6ης Απριλίου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας του 2011 που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο αυτοκράτορα Χόσνι Μουμπάρακ, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 σε μια πόλη δυτικά του Καΐρου, κατά τη διάρκεια της έντασης που ακολούθησε μια αντικυβερνητική διαδήλωση.

Η δικηγόρος Mahienour el-Masry, γνωστή για την ακτιβιστική της δράση σχετικά με τα εργατικά δικαιώματα και το προσφυγικό ζήτημα, σε ό,τι αφορά στους Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στην Αίγυπτο, συνελήφθη επίσης τον Σεπτέμβριο του 2019 εν μέσω της καταστολής που ακολούθησε αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Ο δημοσιογράφος Gamal el-Gamal, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για την κριτική του στην κυβέρνηση, συνελήφθη νωρίτερα αυτό το έτος κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου από την Τουρκία, όπου ζούσε από το 2017. Μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν την Κυριακή συμπεριλαμβάνονται επίσης οι δημοσιογράφοι Mustafa el-Aasar και  Moataz Wadnan, οι οποίοι σύμφωνα με τον δικηγόρο τους είναι κρατούμενοι από το 2018. Ο Abdel-Nasser Ismail, αναπληρωτής επικεφαλής του Κόμματος της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας, αφέθηκε επίσης ελεύθερος την Κυριακή, μετά από σχεδόν δύο χρόνια προφυλάκισης.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του AP, η ευρεία κυβερνητική καταστολή των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως ισλαμιστών, αλλά και ακτιβιστών που συμμετείχαν στην εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης του 2011, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του μακροχρόνιο αυτοκράτορα Χόσνι Μουμπάρακ. Παράλληλα, υπήρξε ευρύτατη στοχοποίηση δημοσιογράφων, με δεκάδες να οδηγούνται στη φυλακή, ενώ αρκετοί απελάθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, η Αίγυπτος βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών όπου οι δημοσιογράφοι στερούνται την ελευθερία τους, μαζί με την Τουρκία και την Κίνα. 

Την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση της εισαγγελίας για παραπομπή σε δίκη του κορυφαίου ερευνητή δημοσιογράφου και ακτιβιστή, Hossam Bahgat, πυροδότησε έντονη κατακραυγή στη χώρα. Ο Bahgat κατηγορείται από τις αιγυπτιακές αρχές για προσβολή της εκλογικής αρχής της Αιγύπτου, διάδοση ψευδών ειδήσεων για εκλογική απάτη και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διάπραξη εγκλημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του AP, οι κατηγορίες στηρίζονται σε μια ανάρτηση του Bahgat στο Twitter, στην οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο της εκλογικής αρχής για κακή διαχείριση των κοινοβουλευτικών εκλογών του περασμένου έτους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ned Price, καταδίκασε το κατηγορητήριο του Bahgat και τις κυβερνητικές πρακτικές φυλάκισης και όχλησης ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών της Αιγυπτιακής κοινωνίας των πολιτών, υπό τον el-Sissi. «Έχουμε γνωστοποιήσει στην αιγυπτιακή κυβέρνηση την πεποίθησή μας ότι πρόσωπα όπως ο Hossam Bahgat δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται λόγω της ειρηνικής έκφρασης των απόψεών τους», δήλωσε ο Price την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «ως στρατηγικός εταίρος, έχουμε θέσει αυτές τις ανησυχίες στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η δίκη έξι ακτιβιστών και δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή Zyad el-Elaimy, οι οποίοι συνελήφθησαν το 2019 και αντιμετωπίζουν πληθώρα κατηγοριών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις. Πολλά άτομα, στα οποία επίσης συμπεριλαμβάνεται ο El-Elaimy, έχουν προστεθεί με δικαστική απόφαση σε έναν κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η απόφαση έγινε δεκτή την περασμένη εβδομάδα από το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Αιγύπτου. Σημειώνεται πως μεταξύ των έξι φυλακισμένων που δικάζονται βρίσκεται επίσης ο Παλαιστίνιος-Αιγύπτιος ακτιβιστής Ramy Shaath, γιος ενός Παλαιστίνιου πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος του αιγυπτιακού τμήματος του BDS, παλαιστινιακού κινήματος μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ. Ο Shaath, συνελήφθη το 2019 αλλά δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, ενώ η Γαλλίδα σύζυγός του έχει ήδη απελαθεί. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα