ΑΘΗΝΑ
23:16
|
26.04.2024
Δεκάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μαστίζουν εδώ και μέρες ΗΠΑ και Ρωσία αναδεικνύοντας τις δραματικές επιπτώσεις από το συνδυασμό χρόνιας αμέλειας και κλιματικής αλλαγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί οι γεωπολιτικές κόντρες και οι αντιθέσεις συμφερόντων να οξύνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία ωστόσο δεν είναι τυχαίο πως ένα από τα λίγα ζητήματα που αναγκάζουν τις δύο χώρες σε συνεργασία είναι η κλιματική αλλαγή και η διάθεσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή της καθώς εξελίσσεται σε διεθνή μάστιγα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η παραμέληση αποτελεσματικών πολιτικών για την προστασία των δασών και την προώθηση αντιπυρικών πολιτικών επί χρόνια και στις δύο χώρες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, στο βωμό της ανάπτυξης, έχει συμβάλλει στην εκδήλωση του πύρινου εφιάλτη που βιώνουν και οι δύο μεγάλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Οι πάνω από 80 ανεξέλεγκτες στις βορειοδυτικές ΗΠΑ και οι πάνω από 50 πυρκαγιές σε πόλεις της Σιβηρίας στη Ρωσία αποδεικνύονται σε δυσεπίλυτο γρίφο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις αμφοτέρων χωρών προκαλώντας την ίδια ώρα τεράστια δεινά σε χιλιάδες πολιτών, αλλά και στις κατά τόπους χλωρίδες και πανίδες.

Εικόνα

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που μαίνεται στις βορειοδυτικές είναι η πυρκαγιά Bootleg στο Όρεγκον που εδώ και μέρες είναι πλέον ορατή από το διάστημα!

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, πάνω από 2.000 κάτοικοι του Όρεγκον ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους τις κατοικίες τους καθώς το πύρινο μέτωπο μέσα σε λίγες μέρες μεγάλωσε σε μία έκταση άνω των 1.200 τ.χλμ που ξεπερνά εκείνη του….Χονγκ Κονγκ στην Κίνα!

Εικόνα

Χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες αναλαμβάνουν δράση σε ρόλο εθελοντή συγκεντρώνοντας ή διανέμοντας βοήθεια σε τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται αδύναμος να εξασφαλίσει αποτελεσματικές λύσεις στο θέμα της προστασίας των τεράστιων δασικών εκτάσεων των ΗΠΑ, αρκετές εκ των οποίων στη συνέχεια μπορούν να “αξιοποιηθούν” ή να δοθούν για εκμετάλλευση εφόσον οικοδοποιηθούν ή μετατραπούν σε καλλιεργίσιμες εκτάσεις προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων (αλλά όχι εκείνων του λαού και των επόμενων γενιών)…

Η πυρκαγιά Bootleg είναι ο χειρότερος εφιάλτης και η μεγαλύτερη πρόκληση από τις 80 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που μαίνονται στις Βορειοδυτικές ΗΠΑ μεταξύ άλλων και λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας. Υπολογίζεται πως έχει αποτεφρώσει πάνω από 300.000 εκτάρια δασικής έκτασης και κατοικημένων περιοχών ενώ συνολικά έχουν γίνει στάχτη στις ΗΠΑ μέσα σε μερικές βδομάδες πάνω από 1.100.000 εκτάρια.

Εικόνα

Φωτιές και στη Σιβηρία

Εφιαλτική είναι η κατάσταση με πάνω από 50 πύρινα μέτωπα και στη Σιβηρία της Ρωσίας, με τους μετεωρολόγους να επιβεβαιώνουν ότι ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο πιο καυτός των τελευταίων δεκαετιών καθώς το θερμόμετρο έδειχνε κατά μέσο όρο γύρω στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο υπολογίζεται πως έπληξαν τη Σιβηρία 187 πυρκαγιές ενώ μαίνονται συνλικά σε έκταση περίπου 247.000 στρεμμάτων.

Εικόνα

Ο καπνός από τις πυρκαγιές κάλυψε 51 σιβηρικές πόλεις και οικισμούς συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, αναγκάζοντας τις αρχές να αναστείλουν όλες τις πτήσεις εντός και εκτός της πόλης.

Επιπλέον, πόλεις της κεντρικής Ρωσίας και της Σιβηρίας, όπως το Εκατερίνμπουργκ, κατέγραψαν θερμοκρασίες 32 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου 10 βαθμοί υψηλότεροι από τον μέσο όρο για την τρέχουσα περίοδο.

Εικόνα

Οι φετινές πυρκαγιές δείχνουν σαν τον τελευταίο επεισόδιο σε ένα “πύρινο” σήριαλ που έχει ξεκινήσει στη Σιβηρία εδώ και μερικά χρόνια…

Πέρσι,για παράδειγμα, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Σιβηρία κατέκαψαν 155.500 τ.χλμ δασικής έκτασης και τούνδρας, περιοχή ίση περίπου με την έκταση της πολιτείας Φλόριντα στις ΗΠΑ και η οποία είναι τετραπλάσια σε σχέση με τις καταστροφικές, πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν το 2020 την αμερικανική επικράτεια.

Εικόνα

Σύμφωνα με μία εκδοχή επιστημόνων που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι τεράστιες πυρκαγιές στη βόρεια Σιβηρία τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η αύξηση της θερμοκρασίας αναπτύσσεται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Η επίπτωση αυτού του γεγονός ενδεχομένως να είναι ένας από τους παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των πυρκαγιών στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ παράλληλα ενδέχεται να επιταχύουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής καθώς απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες, νέες ποσότητες διοξειδίου άνθρακα πέρα από αυτές που προκαλούνται από τις συνήθεις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα