ΑΘΗΝΑ
21:27
|
03.12.2021
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Βασίλη Πάντζο, τον αντιπρόεδρο Αντώνη Μπατζαλή και τον επιστημονικό συνεργάτη της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Γιάννη Μάντζα. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τις βασικές πλευρές της αντίληψης του ΚΚΕ για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που βασίζεται: «στην εξασφάλιση στέγης και ανθρωπίνων όρων διαβίωσης, στην ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ένταξη στην εργασία και στη δωρεάν παροχή υψηλών υπηρεσιών φροντίδας υγείας». Αναφέρθηκε, επίσης, στις «διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες που παίρνει το κόμμα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως πχ έλλειψη πόσιμου νερού, έλλειψη ηλεκτροδότησης, έλλειψη συστήματος αποχέτευσης» κ.ά. Ακόμη έγινε ειδική συζήτηση για το στεγαστικό πρόβλημα των Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου. Ο Δ. Κουτσούμπας δεσμεύτηκε ότι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, που ήδη έχει κάνει το ΚΚΕ, θα συνεχιστούν.

«Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας του πληθυσμού των Ρομά από την πανδημία. Δεν εξασφάλισε μόνιμα συνεργεία του ΕΟΔΥ στις περιοχές που κατοικούν, δεν επίταξε ξενοδοχειακές μονάδες, για να απομονώνεται το κρούσμα. Πολύ περισσότερο δεν πήρε κανένα μέτρο, για να μη διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία στα παιδιά Ρομά, αφού η τηλεκπαίδευση ήταν απαγορευτική, λόγω έλλειψης παροχής ρεύματος και ίντερνετ, καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των Ρομά είναι ακόμα πιο εγκληματικές, καθώς δεν αξιοποίησε επιστήμονες, ώστε με υπεύθυνο τρόπο να ενημερώσει τους Ρομά. Δεν ενίσχυσε τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία, την παροχή υγείας μέσα στους ίδιους τους καταυλισμούς, για να παρακολουθείται το ιατρικό ιστορικό του μελλοντικού εμβολιασμένου και η πορεία της υγείας όσων εμβολιάζονται. Δεν εγκατέστησε εμβολιαστικά κέντρα στους καταυλισμούς που να μην απαιτούν ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού και άλλα αναγκαία μέτρα. Οι απειλές προς τους ανεμβολίαστους θα αποτυπωθούν και στους Ρομά» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ σχετικά με την πανδημία.

Τέλος, επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα πιέσει στην κατεύθυνση αναγνώρισης της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως επίσημου φορέα εκπροσώπησης των Ρομά που ζουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πάντζος δήλωσε ότι «η συνάντηση αφορούσε τα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τσιγγάνοι, υπάρχει ένα διαχρονικό πολυεπίπεδο ζήτημα της ομαλής ένταξης των Ελλήνων τσιγγάνων που πλήττονται τα τελευταία δέκα χρόνια και με αφορμή την πανδημία. Οι ανισότητες έχουν μεγαλώσει, η ανάγκη είναι πάγια και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση»

«Εμείς στο πλαίσιο των δράσεών μας, αλλά και ως συνομοσπονδία θα πρέπει να διατηρήσουμε μια συνεννόηση επικοινωνίας και ειλικρινούς επικοινωνίας με τα κόμματα όπως κάναμε σήμερα με το ΚΚΕ. Αναφέραμε ζητήματα που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγεία, τον εμβολιασμό, την εργασία και είχαμε την δέσμευση του γενικού γραμματέα ότι το επόμενο διάστημα θα κινηθεί και στο ελληνικό Κοινοβούλιο με επίκαιρες ερωτήσεις, αλλά και στην Ευρώπη και θα έχουμε στενή επικοινωνία για να μπορέσουμε και με τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας να βρούμε επιτέλους την ισχυρή βούληση διότι χωρίς βούληση δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ένταξη» πρόσθεσε ο κ. Πάντζος και επισήμανε:

«Είναι πραγματικά αναγκαίο και η ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων θα ευνοήσει όλη την κοινωνία αλλά και τη χώρα μας. Όσο έχουμε συμπολίτες μας στο περιθώριο χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς εργασία, χωρίς εκπαίδευση, αυτό πραγματικά είναι άδικο αλλά και δεν συμφέρει και δεν τιμά κιόλας την χώρα μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Όχι στη φίμωση της τέχνης»

«Φοβάμαι. Και ποιο πολίτευμα στηρίζεται πάνω στο φόβο των πολιτών;»

Eκδήλωση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών για το SLAPP στην Ελλάδα

Ανησυχία για την ελευθερία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα