ΑΘΗΝΑ
06:53
|
25.04.2024
Μια μεγάλη φωνή του λαϊκού τραγουδιού σίγησε για πάντα σε ηλικία 81 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τόλης Βοσκόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού. Ο Τόλης Βοσκόπουλος πέθανε λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά του στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το zinapost.gr, έφυγε από ανακοπή καρδιάς στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο τραγουδιστής είχε εισήχθη πριν κάποιες εβδομάδες εσπευσμένα με προβλήματα στο αναπνευστικό, διότι ένιωσε μία έντονη δύσπνοια και είχε χαμηλό οξυγόνο.

Ο Τόλης (Απόστολος) Βοσκόπουλος γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1940 και έκανε μια μεγάλη καριέρα στο τραγούδι το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ήταν το 12ό παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (είχε 11 αδελφές).

“Όταν γεννήθηκα, και ο πατέρας μου πέτυχε επιτέλους το πολυπόθητο αγόρι, έτρεξε κι έβγαλε κάρτες και άλλαξε και την ταμπέλα στο μαγαζί που έγινε: Χαράλαμπος Ιωάννου Βοσκόπουλος και Υιός. Ήμουν πάντα μαζί του στη Λαχαναγορά, και στα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές του. Όμως έβλεπα πως δεν μου πήγαινε αυτή η δουλειά. Από κάτι μπουλούκια που ερχόντουσαν στην Κοκκινιά, με τον Ζαζά, τον Κοκοβιό και άλλους είχα ξελογιαστεί κι ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Γύρω στα 15 δεν άντεξα και του το είπα. Περίμενα πως θα με σφάξει. Θεατρίνος ο γιος του Λαχαναγορίτη; Και τότε μου λέει: ‘Πάμε’. Και χωρίς να ξέρω για πού τραβάμε, με πηγαίνει στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη, που είχε και θεατρικό τμήμα. Τότε είναι που πρωτοβγαίνω απ’ την Κοκκινιά και βλέπω την Αθήνα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Στην επιστροφή, μου λέει: ‘Για να μην μου παραπονεθείς καμιά φορά ότι ήθελες αυτό να γίνεις κι εγώ σε εμπόδισα’. Αυτά μου είπε ο σοφός πρόσφυγας πατέρας μου και τον ευγνωμονώ. Και κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή, ακόμα και σήμερα που πλησιάζω τα 80 μου χρόνια, τον φέρνω στο μυαλό μου και λέω μέσα μου: “ ‘Κοίτα τώρα;”, είχε δηλώσει ο Τόλης Βοσκόπουλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας του στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο του 2018.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετώ, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963  έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την επιτυχία “Αγωνία” (σε σύνθεση του Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας ερμήνευσε τραγούδια των Γιώργο Ζαμπέρα, Μίμη Πλέσσα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη και πολλών άλλων αξιόλογων συνθετών.

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τον επονομαζόμενο “Πρίγκιπα” να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια όπως “Δυο καρδιές”, “Το φεγγάρι πάνωθέ μου”, “Μα εγώ αγαπώ μία”, “Και εσύ θα φύγεις, “Γλυκά πονούσε το μαχαίρι”, “Οι άντρες δε μιλούν πολύ”, “Άιντε στην υγειά της”, “Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά”, “Ανεπανάληπτος” έγιναν τεράστιες επιτυχίες.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960-1965), μετά τη Μαρινέλλα (1973-1981) στη συνέχεια την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά και την πρώην ηθοποιό και πρώην . βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου. Με τη Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας είχε γράφει στην αυτοβιογραφία του: “Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος”.

Η επιστροφή στον Πειραιά

Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον τότε δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. “Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις”, είχε δηλώσει ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Ο Τ. Βοσκόπουλος είχε πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα στους Βασίλη Αυλωνίτη, Ρένα Βλαχοπούλου, Γεωργία Βασιλειάδου, Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: “Οι εραστές του ονείρου” (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), “Τραγούδα θεατρίνε” (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), “Ήρθες σαν όνειρο” (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο ήταν στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Πλούσιο ήταν και το έργο του ως συνθέτη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι η Δούκισσα, η Μαρινέλλα, ο Στράτος Διονυσίου, ο Αντώνης Ρέμος κ.ά. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού “Αδέλφια μου αλήτες πουλιά” το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το “Ξανθή αγαπημένη Παναγιά”, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη. To 1976, ο Τ. Βοσκόπουλος έγραψε για τον Στράτο Διονυσίου το “Αποκοιμήθηκα” το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδησε και ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, Wikipedia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα