ΑΘΗΝΑ
16:31
|
19.04.2024
Ο Δανός καλλιτέχνης ήταν 86 ετών και απεβίωσε μετά από μακρά ασθένεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δανός καλλιτέχνης Κουρτ Βέστεργκααρντ, διάσημος για το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ που πυροδότησε βίαιες ταραχές σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Η οικογένειά του ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας ότι ο Βέστεργκααρντ πέθανε στον ύπνο του μετά από μακρά ασθένεια.

Ο εικονογράφος σχεδίασε το πιο διάσημο από τα 12 σκίτσα που δημοσιεύθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005 στη συντηρητική εφημερίδα “Jyllands-Posten” της Δανίας με τον τίτλο “Το πρόσωπο του Μωάμεθ”. Το σκίτσο του απεικόνιζε τον προφήτη με ένα τουρμπάνι σε σχήμα βόμβας.

Στην αρχή τα σκίτσα πέρασαν απαρατήρητα, αλλά έπειτα από 15 ημέρες, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην Κοπεγχάγη και στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκαν οι πρέσβεις των μουσουλμανικών χωρών στη Δανία. Ο θυμός στη συνέχεια εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια κατά της Δανίας στον μουσουλμανικό κόσμο τον Φεβρουάριο του 2006, τα οποία θεωρήθηκαν στη Δανία ως η σοβαρότερη κρίση εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βία που συνδεόταν με τα σκίτσα κορυφώθηκε το 2015 με την επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι στο γαλλικό σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό “Charlie Hebdo” στο Παρίσι, το οποίο είχε ανατυπώσει τα σκίτσα το 2012.

Ο Βέστεργκααρντ εργαζόταν στην εφημερίδα “Jyllands-Posten” από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως εικονογράφος, και σύμφωνα με την Berlingske, το εν λόγω σκίτσο είχε ήδη τυπωθεί μια φορά πριν, χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση.

Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κουρτ Βέστεργκααρντ, όπως και άλλοι που σχετίζονταν με τα σκίτσα, έπρεπε να ζει υπό αστυνομική προστασία σε μυστική διεύθυνση. Στις αρχές του 2010, η αστυνομία της Δανίας συνέλαβε έναν 28χρονο Σομαλό που έφερε μαχαίρι μέσα στο σπίτι του Βέστεργκααρντ, τον οποίο σχεδίαζε να σκοτώσει.

Σε μια συνέντευξή του 2008 στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters (Ρόιτερς) ο Δανός είχε δηλώσει πως ποτέ δεν μετάνιωσε για τα σατιρικά του σκίτσα και κυρίως για το επίμαχο σκίτσο με τον προφήτη Μωάμεθ. Ο Βέστεργκααρντ υποστήριξε ότι το σκίτσο του έγινε αφορμή για μια “σοβαρή” συζήτηση γύρω από τη θέση του Ισλάμ στις δυτικές κοινωνίες με λαϊκές και κοσμικές αξίες. “Δεν έχω μετανιώσει. Θα ξαναέκανα το ίδιο σκίτσο γιατί πιστεύω ότι όλη αυτή η κρίση λειτούργησε σαν καταλύτης που συνέβαλε στην αναπροσαρμογή του Ισλάμ. Σήμερα συζητούμε για τους δύο πολιτισμούς, τις δύο θρησκείες με πολύ διαφορετικό τρόπο και αυτό είναι πολύ σημαντικό”, είχε δηλώσει το 2008 ο Κουρτ Βέστεργκααρντ.  

Με πληροφορίες από BBC-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα