ΑΘΗΝΑ
04:07
|
19.04.2024
Ο προσωρινός πρωθυπουργός “πείστηκε” να παραχωρήσει τη θέση του στον νευροχειρουργό, Αριέλ Ανρί, τον "εκλεκτό" του Μοΐζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αιτής, Κλοντ Ζοζέφ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να παραιτηθεί του αξιώματός του. Ο Ζοζέφ διορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός μετά τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ με τις “ευλογίες” των Ηνωμένων Πολιτειών και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ξαφνικά η ομάδα διπλωματών, γνωστή ως “Core Group”, η οποία απαρτίζεται από πρεσβευτές από τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, άλλαξε γραμμή στηρίζοντας τον αντίπαλο του Κλοντ Ζοζέφ.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Ουάσινγκτον Ποστ” ο Κλοντ Ζοζέφ δήλωσε πρόθυμος να αποχωρήσει από την εξουσία, λέγοντας ότι μετά από μια σειρά συναντήσεων συμφώνησε να παραδώσει τη σκυτάλη στον νευροχειρουργό Αριέλ Ανρί, ευνοούμενο του Μοΐζ πριν από τη δολοφονία στις 7 Ιουλίου. “Όποιος με γνωρίζει, ξέρει ότι δεν με ενδιαφέρει αυτή η μάχη ή οποιαδήποτε μάχη για την εξουσία”, δήλωσε ο Κλοντ Ζοζέφ διευκρινίζοντας ότι έλαβε την απόφαση για την παραίτησή του την περασμένη Κυριακή για το “καλό τους έθνους”.

Τις ημέρες μετά την εκτέλεση του Μοΐζ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον νόμιμο διάδοχο στην εξουσία της Αϊτής, Κλοντ Ζοζέφ. Το ίδιο είχε επίσης δηλώσει η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, Ελέν Λα Λιμ. Το περασμένο, όμως, Σάββατο, η ομάδα “Core Group” εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναγνώριζε μόνο τον Αριέλ Ανρί ως αρμόδιο να σχηματίσει μια νέα “συναινετική και ευρείας αντιπροσώπευσης κυβέρνηση”. Στην ανακοίνωση δεν αναφερόταν πουθενά ο Κλοντ Ζοζέφ, ο οποίος είχε στο παρελθόν διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής.

ΗΠΑ και ΟΗΕ δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για την ξαφνική μεταστροφή. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών της Αϊτής εκτιμούν ότι η επιλογή Ανρί έγινε προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική του Μοΐζ. “Είμαστε αδιάφοροι με αυτά τα νέα. Ο Αριέλ Ανρί διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Ζοβενέλ Μοΐζ”, δήλωσε ο δικηγόρος Σαμουέλ Μαντιστίν, επικεφαλής ομάδας για τα πολιτικά δικαιώματα στο Πορτ-Ο-Πρενς. “Δεν έχουμε την αίσθηση ή την πεποίθηση ότι θα αλλάξουν… οι αποτυχημένες πολιτικές του Μοΐζ που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα