ΑΘΗΝΑ
07:32
|
25.04.2024
Στον τομέα της βιομηχανίας υπάρχουν πολλές κενές θέσεις που είναι άμεσα διαθέσιμες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και η σχετική οικονομική ανάκαμψη στην Αυστρία είχαν θετική επίδραση στην εγχώρια αγορά εργασίας καθώς μετά από ένα έτος “κλειδώματος και ξεκλειδώματος” φαίνεται πως μειώνεται εδώ και μερικούς μήνες ο αριθμός των ανέργων. Καταγράφεται παράλληλα η τάση οι εταιρείες να εντείνουν την αναζήτηση προσωπικού – μάλιστα, σε ορισμένους τομείς ακόμη περισσότερο από ό, τι πριν από την κρίση.

Όπως αναφέρει από την Βιέννη ο ανταποκριτής του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δ. Δημητρακούδης, αφότου ξανάνοιξαν οι αγορές τον περασμένο Μάΐο, ο αριθμός των ανέργων μειώνεται συνεχώς και πλησιάζει το επίπεδο πριν από την κρίση.

Τον Ιούνιο, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (AMS) κατέγραψε 360.100 άνεργους και συμμετέχοντες σε σεμινάρια κατάρτισης, ενώ, δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή πριν ξεκινήσει η πανδημία, δεν είχαν δουλειά 324.200 άνθρωποι σε μία χώρα με πληθυσμό περίπου 8,9 εκατομμυρίων ατόμων.

Αν κανείς παρατηρήσει μόνο τον αριθμό των ανέργων, τότε η διαφορά είναι ακόμη μικρότερη, καθώς, τον Ιούνιο πριν από την κρίση, 264.520 άνθρωποι καταγράφηκαν ως άνεργοι, φέτος ο αριθμός ήταν 288.862.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των κενών θέσεων αυξήθηκε επίσης τους τελευταίους μήνες και σήμερα δηλώνονται 109.000 άμεσα διαθέσιμες θέσεις εργασίας, που είναι περισσότερες από ποτέ, με την αναζήτηση προσωπικού να είναι ιδιαίτερα υψηλή στον κλάδο των υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός και εστίαση) και στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια καταγράφεται μια αυξανόμενη ζήτηση προσωπικού στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Η αύξηση αυτή – σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 – είναι πάνω από 130%.

Στον τομέα της βιομηχανίας, (ειδικά στις βιομηχανικές περιοχές στα ομόσπονδα κρατίδια της ‘Ανω Αυστρίας και της Στυρίας), υπάρχουν πολλές κενές θέσεις που είναι άμεσα διαθέσιμες.

“Ζητείται προσωπικό”

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσλάβουν κατάλληλους συνεργάτες μέσω διαφημίσεων σε διαδικτυακές πύλες ή σε εφημερίδες, και σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα της διαδικτυακής πύλης “Karriere.at” για την αγορά εργασίας, το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι σχετικές διαφημίσεις αυξήθηκαν σημαντικά, συγκεκριμένα κατά 11% σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα, όταν δεν υπήρχε ακόμη κανένα ίχνος της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομία αναπτυσσόταν σταθερά και η ανεργία μειωνόταν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε παρόμοια εξέλιξη, η απασχόληση αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται, αλλά είναι ακόμη υψηλότερη από ό, τι πριν από την κρίση – και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις αναζητούν νέους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη “Karriere.at”, η οποία μαζί με τον Πέτερ Χάραλντ Μπράντστετερ από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της ‘Ανω Αυστρίας, ανέλυσαν πάνω από 250.000 διαφημίσεις θέσεων εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το εμπόριο, η βιομηχανία και ο κατασκευαστικός τομέας ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι σε σύγκριση με το 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα