ΑΘΗΝΑ
05:06
|
26.04.2024
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με επίκεντρο το νόμο κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και τις αντιδράσεις της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία προσπάθεια να αντικρούσει και να περιορίσει τις πιέσεις και τις αντιδράσεις από τη μεριά της ΕΕ, η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε σήμερα σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα αφορά ουσιαστικά το νόμο που τέθηκε σε ισχύ αυτό το μήνα και προωθεί διακρίσεις σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ με πρόσχημα την “προστασία των παιδιών”.

Ο Όρμπαν,πάντως, δεν έχασε την αφορμή για να κατηγορήσει εκ νέου την ΕΕ ότι καταχράται τις εξουσίες της με το να θέτει υπό αμφισβήτηση τις πρόσφατες τροπολογίες στους νόμους της Ουγγαρίας για την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών, λέγοντας:

Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό το θέμα…

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι Βρυξέλλες επιτέθηκαν ξεκάθαρα στην Ουγγαρία για τον νόμο της για την προστασία των παιδιών. Οι ουγγρικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τη σεξουαλική προπαγάνδα στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία, στην τηλεόραση και στις διαφημίσεις.

Ο Όρμπαν που είναι στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια και αντιμετωπίζει εκλογές τον Απρίλιο του 2022, προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν “υπέρμαχο των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών” από τον δυτικό φιλελευθερισμό και έχει εντείνει την εκστρατεία εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ σε μία προσπάθεια να “ρυμουλκήσει” περισσότερο μέρος του εκλογικού σώματος.

Ειδήσεις με θέμα Βίκτορ Ορμπάν

Ο νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ, που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα, απαγορεύει τη χρήση υλικού που θεωρείται πως προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και έχει αυξήσει τις τριβές με την Κομισιόν, με αποτέλεσμα η τελευταία την περασμένη βδομάδα να ξεκινήσει νομικές ενέργειες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη χρηματοδότηση της Βουδαπέστης από την ΕΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, αρκούμενος να προσθέσει μόνον ότι θα περιλαμβάνει πέντε ερωτήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν το αν οι Ούγγροι δέχονται για παράδειγμα το σχολείο “να μιλά για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους”, αν υποστηρίζουν “την προώθηση διαδικασιών επαναπροσδιορισμού του φύλου για τους ανήλικους” ή την “παρουσίαση χωρίς περιορισμούς στους ανήλικους μιντιακού περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα που επηρεάζει την ανάπτυξή τους”.

Κάλεσε τέλος τους Ούγγρους να απαντήσουν ‘όχι’ σε όλες τις ερωτήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται ως απαιτήσεις που η ΕΕ θέλει να επιβάλει στην Ουγγαρία.

Ο οικολόγος δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκεργκέλι Καρακσόνι αντέδρασε σήμερα στην πρόταση του δημοψηφίσματος εκτιμώντας πως πρόκειται για μια στρατηγική προκειμένου να στρέψει την προσοχή των Ούγγρων αλλού από άλλα θέματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα