ΑΘΗΝΑ
12:00
|
16.04.2024
Οι δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επισημαίνουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριάντα “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις” (ΜΚΟ) ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει «άμεσα» τις απελάσεις Αφγανών μεταναστών λόγω της αύξησης των συγκρούσεων στη χώρα αυτή, όπου οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους εκστρατεία ενόψει της πλήρους αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.

Σε κοινή τους δήλωση οι 30 ΜΚΟ υποστήριξαν πως η παρούσα κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν δεν επιτρέπει να στέλνονται άνθρωποι σε αυτή τη χώρα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Υπενθυμίζουν, δε, το επίσημο αίτημα των αφγανικών αρχών στις 11 Ιουλίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις απελάσεις Αφγανών μεταναστών τους επόμενους τρεις μήνες λόγω της αύξησης των συγκρούσεων.

«Μερικές ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Φινλανδία και η Σουηδία) σεβάστηκαν την έκκληση της αφγανικής κυβέρνησης και σταμάτησαν να εφαρμόζουν μέτρα απέλασης προς το Αφγανιστάν, ενώ άλλες συνεχίζουν», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ. Οι οργανώσεις δηλώνουν ότι «ανησυχούν βαθιά» για την τύχη των Αφγανών μεταναστών και ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες «να επανεξετάσουν όλες τις αρνητικές απαντήσεις που έχουν δώσει σε αιτούντες άσυλο που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ευρώπη» εξαιτίας της πρόσφατης επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

Επίσης ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες «να επικεντρωθούν» στην υιοθέτηση μέτρων που θα έχουν στόχο «να εμποδίσουν οποιαδήποτε μελλοντική κλιμάκωση της βίας» στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αφγανικών δυνάμεων καθώς αποχωρούν οριστικά τα ξένα στρατεύματα από την εμπόλεμη χώρα.

Οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της υπαίθρου, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία αντίσταση από τις αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες πλέον έχουν απολέσει τη στήριξη των ΗΠΑ, ενός σημαντικού μέχρι πρότινος συμμάχου τους.

«Η ήδη φρικτή κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, με αυξημένη βία εναντίον των αμάχων», προειδοποιούν οι ΜΚΟ.

Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 2020 το 10,6% των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ (λίγο περισσότεροι από 44.000 σε σύνολο 416.600 αιτήσεων), η δεύτερη εθνικότητα μετά τους Σύρους (15,2%), σύμφωνα με τη Eurostat.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα