ΑΘΗΝΑ
03:14
|
26.04.2024
Το Βερολίνο υπόσχεται επενδύσεις στο Κίεβο και κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ουάσινγκτον και Βερολίνο κατέληξαν σε συμφωνία για τη λειτουργία του σχεδόν ολοκληρωμένου ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2, όπως επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν και θα σταματήσουν να βάζουν εμπόδια στη συμφωνία με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Γερμανίας για επενδύσεις στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση “επιθετικών ή εκβιαστικών ενεργειών” σε βάρος του Κιέβου. 

Λεπτομέρειες της συμφωνίας των τεσσάρων σημείων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης. Η συμφωνία φέρεται να προβλέπει γερμανικές και αμερικανικές επενδύσεις στην Ουκρανία και στην Ευρώπη στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας και υποδομών αλλά και τη στήριξη της “Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών”, της οποία ηγούνται η Πολωνία και η Κροατία. Η Γερμανία θα ζητήσει επίσης από τη Ρωσία να παρατείνει τουλάχιστον για ακόμη δέκα χρόνια το συμβόλαιο διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, το οποίο λήγει το 2024. Με βάση το συμβόλαιο αυτό, η Ουκρανία κερδίζει ετησίως 3 δισ. ευρώ. Τέλος, το Βερολίνο φέρεται να δεσμεύτηκε για κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. “Εάν η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τον τομέα της ενέργειας ως ‘όπλο εκβιασμού’ ή αν διαπράξει νέες επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο και θα πιέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για να περιοριστεί η εξαγωγική ικανότητα της Μόσχας στην Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα”, δήλωσε σε δημοσιογράφους μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο αγωγός, που διπλασιάζει την ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγει η Γερμανία μέσω Βαλτικής, είναι έτοιμος σε ποσοστό 98%. Αναθεωρώντας τη στρατηγική των προκατόχων του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να αποσπάσει τις μεγαλύτερες δυνατές παραχωρήσεις. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, “έχουμε κληρονομήσει πολύ κακά χαρτιά, ας δούμε πώς μπορούμε να τα παίξουμε”.

Στο μεταξύ, το δίκτυο RT News επικαλούμενο πηγή στο Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τη συμφωνία. Οι δύο ηγέτες φέρονται να εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και είχαν συζητήσει το θέμα του αγωγού. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι, ανεξάρτητα από τον Nord Stream 2, δεν είναι επί της αρχής αντίθετη με την παράταση του συμβολαίου της με την Ουκρανία για μετά το 2024, αρκεί να εξασφαλίσει καλούς όρους. 

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα