ΑΘΗΝΑ
13:36
|
31.07.2021
Εκτός από “άρρεν” ή “θήλυ” πλέον εισάγεται η τρίτη επιλογή “x”. Εξαιρέθηκαν, όμως, τα διαβατήρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αργεντινή παρουσίασε το νέο σύστημα εθνικών ταυτοτήτων, το οποίο αναγνωρίζει πλέον και τα άτομα που προσδιορίζονται ως non-binary (μη-δυικά). Βάσει της εθνικής νομοθεσίας, όσοι Αργεντινοί πολίτες το επιθυμούν έχουν πλέον το δικαίωμα να χαρακτηρίζονται ως ουδέτεροι ως προς το φύλο. Ωστόσο, η εν λόγω αλλαγή δεν συμπεριέλαβε τα διαβατήρια και τα Εθνικά Έγγραφα Ταυτότητας (DNI) στα οποία οι επιλογές παραμένουν δύο “άρρεν” ή “θήλυ”.

Για να το αλλάξει αυτό, μπορεί πλέον το άτομο που υποβάλλει τη σχετική αίτηση για νέα ταυτότητα να επιλέξει την τρίτη επιλογή “x” για το φύλο του. Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα της νότιας Αμερικής που υιοθέτησε αυτό το νέο σύστημα, μετά από διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Σε ειδική εκδήλωση στο Μπουένος Άιρες, ο πρόεδρος της Αργεντινής παρουσίασε τις νέες ταυτότητες μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών και την υπουργό αρμόδια για θέματα Γυναικών, Φύλου και Ταυτότητας. Μάλιστα, παρέδωσαν τις τρεις νέες ταυτότητες σε τρία non-binary άτομα.  

“Υπάρχουν και άλλες ταυτότητες φύλου εκτός από εκείνες του άνδρα και της γυναίκας, και πρέπει να γίνονται σεβαστές”, δήλωσε ο Αλμπέρτο Φερνάντες και πρόσθεσε, “το ιδανικό θα είναι, όταν όλοι μας θα είμαστε ακριβώς αυτοί που είμαστε χωρίς να νοιάζεται κανείς για το φύλο των ανθρώπων”.

Το ίδιο σύστημα ταυτοτήτων έχουν ήδη υιοθετήσει ο Καναδάς, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία.

Από την εκλογή το 2019, ο Φερνάντες έχει πιεστεί για να υιοθετήσει μια σειρά προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Το περασμένο έτος η κεντροαριστερή κυβέρνησή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις μετά από μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Αργεντινή.

Το τρέχον έτος εν μέσω της πανδημίας η   Αργεντινή εισήγαγε επίσης έναν εφάπαξ φόρο στους πλουσιότερους ανθρώπους της, προκειμένου να βοηθήσει στην αποπληρωμή ιατρικών προμηθειών και στην οικονομική ανακούφιση για τις πληγέντες επιχειρήσεις.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: H κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

ΚΙΝΑΛ: Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα εξανεμίζουν την αύξηση-κοροϊδία των 13 ευρώ μικτά το μήνα

Διαδηλώσεις και κατηγορίες σε βάρος της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ

Τυνησία: Ο πρόεδρος Σάγεντ δηλώνει ότι δεν θα μετατραπεί σε δικτάτορα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα