ΑΘΗΝΑ
10:38
|
27.09.2022
Οι παραβολικές ιστορίες για "λύκους και πρόβατα" ανησύχησαν τις αρχές που προχώρησαν στις συλλήψεις με βάση τον νόμο για την "εθνική ασφάλεια"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί ένα παραμύθι ή μία παραβολή να προκαλέσει συλλήψεις; Η πιο πιθανή απάντηση, στην περίπτωση της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, είναι θετική. Σήμερα συνελήφθησαν δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 25-28 ετών, που είναι μέλη μίας ένωσης λογοθεραπευτών για παιδιά, με την κατηγορία της ανταρσίας.

Οι αρχές θεώρησαν ότι τα παιδικά βιβλία που εξέδωσαν με ήρωες λύκους και πρόβατα είχαν σκοπό να υποκινήσουν σε μίσος απέναντι στην κυβέρνηση μεταξύ νεαρών ατόμων. Η κατηγορία δεν είναι αμελητέας σημασίας καθώς επισείει ποινή κάθειρξης έως δύο χρόνων, όπως προβλέπει ο νόμος για την εθνική ασφάλεια (Ιούνιος 2020) με στόχο τον τερματισμό των αντικυβερνητικών (και σε ένα βαθμό υποκινούμενες από ΗΠΑ και Βρετανία) διαδηλώσεων στην ημιαυτόνομη πόλη.

Λύκοι και πρόβατα

“Φωτιές” άναψε το βιβλίο “Υπερασπιστές του χωριού των Αμνών” (Defenders of the Sheep Village) που αποτελεί ουσιαστικά μία παραβολή σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Στην ιστορία, λύκοι θέλουν να καταλάβουν το χωριό και να φάνε τα πρόβατα, τα οποία με τη σειρά τους αντεπιτίθενται χρησιμοποιώντας τα κέρατά τους.

Ο αστυνομικός διευθυντής Στιβ Λι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η αστυνομία ανησύχησε λόγω πληροφοριών που περιέχουν τα βιβλία για τα παιδιά οι οποίες “αλλάζουν το μυαλό τους και αναπτύσσουν ένα ηθικό πρότυπο να είναι εναντίον της κοινωνίας”.

Ανέφεραν επίσης άλλα δύο βιβλία που εξέδωσε η Ένωση εκτός από το “Defenders of the Sheep Village”. Το δεύτερο είναι η ιστορία 12 προβάτων που παίρνουν οι λύκοι στο χωριό των τεράτων όπου θα τα μαγειρέψουν για να τα φάνε, υπονοώντας ενδεχομένως τους 12 ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ που συνέλαβε η Κίνα πέρυσι τον Αύγουστο στη θάλασσα καθώς επιχειρούσαν να διαφύγουν από την πόλη με βάρκα. Ο Λι είπε πως η ιστορία δεν είναι αληθινή και υποκινεί σε μίσος εναντίον των αρχών.

Το τρίτο βιβλίο είναι η ιστορία λύκων που τρυπώνουν αθόρυβα μέσα από μια τρύπα στο χωριό των προβάτων και δείχνει τους λύκους να είναι βρόμικοι και τα πρόβατα καθαρά. Σκοπός ήταν να προκαλέσει μίσος εναντίον της κυβέρνησης, είπε ο Λι.

Οι αρχές αρνούνται οιαδήποτε αποσάθρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ –το οποίο επέστρεψε στην Κίνα το 1997 βάσει της αρχής “ένα κράτος, δύο συστήματα” που αποσκοπούσε στη διατήρηση των ελευθεριών και του ρόλου του ως χρηματοπιστωτικού κέντρου — αλλά λένε πως η εθνική ασφάλεια της Κίνας είναι απαραβίαστη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «τρομονόμοι» των ΗΠΑ αφήνουν αβοήθητους τους Σομαλούς

Τι δεν μετρά το Ακροδεξιόμετρο;

Πυροβολισμοί με τραυματία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (upd)

Ολοκληρώνονται τα δημοψηφίσματα σε Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα