ΑΘΗΝΑ
10:24
|
19.04.2024
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις θερινές…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης. Την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όπως υποδηλώνεται και από τον τίτλο του νομοσχεδίου, είναι «μια μεταρρύθμιση για τους νέους, που επιχειρεί να ανατρέψει την πεποίθηση των περισσοτέρων ότι “δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη”. Ακολουθεί μοντέλα που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται ούτε οι παλιοί ασφαλισμένοι, ούτε ασφαλώς οι σημερινοί συνταξιούχοι».

Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης- είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1/1/2022) και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο διατείνεται πως στηρίζεται στη λογική της υιοθέτησης του «ατομικού κουμπαρά». Αντί, δηλαδή, οι εισφορές των νέων να μπαίνουν σε έναν γενικό «κορβανά» και να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, «χτίζοντας» ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

«Η Ελλάδα προχωρά έτσι με καθυστέρηση στον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες, ως απάντηση στην επίπτωση που έχουν οι δημογραφικές τάσεις στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης. Σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υπερβαίνει το 80%» επισημαίνει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως προ 15 ημερών η κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε πως έπειτα από ενστάσεις εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ που δεν ικανοποιήθηκαν από τη σαρωτική «μεταρρύθμιση» θα παρέπεμπε για τον Σεπτέμβριο το επίμαχο νομοσχέδιο.

Δημοσίευμα του ευρωπαϊκής εμβέλειας ενημερωτικού ιστότοπου Εuractiv ισχυριζόταν τότε πως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ύστερα από τις ενστάσεις της Κομισιόν που εκτίμησε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές, με τη μετατροπή του συστήματος επικουρικών συντάξεων από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Οι σχετικές εκτιμήσεις προέβλεπαν «τρύπα» στα δημοσιονομικά άνω των 70 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα