Άγνωστους ως σήμερα ιούς ηλικίας 15.000 ετών που εντόπισαν σε παγετώνα του Θιβέτ μελέτησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οχάιο δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Microbiome.
Η ομάδα κλιματολόγων και μικροβιολόγων μελέτησε δείγματα που ελήφθησαν από παγετώνα της δυτικής Κίνας το 2015 εντοπίζοντας 33 ιούς, εκ των οποίων οι 28 ήταν άγνωστοι ως σήμερα, αλλά επιβίωσαν 15.000 χρόνια μετά επειδή καταψύχθηκαν.
Οι ιοί αυτοί είχαν ως ξενιστές το έδαφος ή φυτά και λιγότερο θηλαστικά. Φάνηκε επίσης πως είχαν προσαρμοστεί σε ακραίες κλιματικές συνθήκες ενώ αποδείχθηκαν αβλαβείς για τον άνθρωπο.
Ο Καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, Λόνι Θόμσον,μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι οι επιστημονικές γνώσεις είναι περιορισμένες για τους ιούς που βρίσκονται σε παγετώνες και είναι ηλικίας δεκάδων χιλιάδων ετών. Επισήμανε ωστόσο ότι η μελέτη τους είναι πολύ σημαντική αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής, λιώνουν ορισμένοι παγετώνες. Παραδέχθηκε επίσης πως η πανδημία του κορονοϊού ανανέωσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής (και όχι μόνον) κοινότητας για τον μικρόκοσμο.
Ο έτερος συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Mikrobiome, καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, Μάθιου Σάλιβαν, σημείωσε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη των ιών ηλικίας 15.000 ετών επιτρέπουν στους επιστήμονες να κάνουν εκτιμήσεις για την εξελικτική πορεία των ιών που εντοπίζονται σε διαφορετικά στρώματα παγετώνων. Πρόσθεσε πως αυτό θα ωφελήσει και τις έρευνες για ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως για παράδειγμα, στον πλανήτη Άρη.