ΑΘΗΝΑ
13:59
|
16.04.2024
Υπό συζήτηση η πιθανότητα της τελωνειακής απελευθέρωσης των νήσων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση έχει ξεσπάσει στο διπλωματικό τερέν μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας, με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, στη νήσο Ιτουρούπ, των Κουρίλων νήσων.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός περιοδεύει στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία αυτήν την εβδομάδα και τα Νησιά Κουρίλες ήταν η πρώτη του στάση τη Δευτέρα 26/7.

Μετά την επίσκεψη Μισούστιν, ο Ρώσος πρέσβης στην Ιαπωνία εκλήθη για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο επικεφαλής του γιαπωνέζικου κοινοβουλίου δήλωσε ότι θα επιδοθεί διαμαρτυρία στη Ρωσία.

“Η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στο Ιτουρούπ δεν συμπίπτει με τη στάση της χώρας μας σχετικά με τα Βόρεια Εδάφη και είναι εξαιρετικά λυπηρό. Στο εγγύς μέλλον, θα επιδοθεί διαμαρτυρία στη Ρωσία” τόνισε.

Η διπλωματική ένταση συνεχίστηκε καθώς λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της γιαπωνέζικης πρεσβείας πέρασε το κατώφλι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρέσβης, Μιχαήλ Γκαλούζιν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε ως “απαράδεκτες” τις αντιδράσεις της Ιαπωνίας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τακέο Μόρι.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, Γκρίγκορι Καράσιν, ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θέλει να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, αλλά δεν θα δεχθεί την αναθεώρηση του καθεστώτος των νήσων.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας με την Ιαπωνία, αλλά η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι εκτός συζήτησης, επεσήμανε στο Sputnik.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έφτασε τη Δευτέρα 26/7 στη νήσο Ιτουρούπ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας, που έχει αξιώσεις τόσο σε αυτή αλλά και σε ακόμη τρεις νήσους (Κουνασίρ, Σικοτάν και Χαμπομάι) που ανήκουν στις Κουρίλες. Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιμένει πως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της.

Εδώ και δεκαετίες Ρωσία και Ιαπωνία πραγματοποιούν κατά καιρούς διμερείς διαβουλεύσεις σε μία προσοσπάθεια να επιλύσουν τις διαφορές τους με επίκεντρο τις Κουρίλες Νήσου και να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης.

Οι Κουρίλες Νήσιο περιήλθαν στην κατοχή της ΕΣΣΔ αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέσσερα από τα νησιά διεκδικεί η Ιαπωνία ως δικά της και δεν αναγνωρίζει ότι εμπίπτουν στη ρωσική επικράτεια.

Οι Κουρίλες νήσοι είναι ένα σύμπλεγμα 56 νησιών, που εκτείνονται από την ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα έως το νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Όλα τα νησιά υπόκεινται στην ρωσική δικαιοδοσία. Ωστόσο, τα τέσσερα νοτιότερα (τα νησιά Σικοτάν, Κουνασίρι, Ετορόφου και Χαμπομάι) τα δικεδικεί η Ιαπωνία ως δικά της εδώ και περίπου τρεις αιώνες.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του προανήγγειλε μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.

“Τις προάλλες, συζητήσαμε με τον Ρώσο Πρόεδρο τα ακριβή μέτρα που μπορούν να ληφθούν εδώ, στις Κουρίλες, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις, η οικονομική δραστηριότητα. Και αυτή η δέσμη μέτρων δεν θα έχει προηγούμενο. Τώρα, θα συσκεφτώ με τον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν)” είπε ο Μισούστιν κατά τη διάρκεια συνάντηση που είχε στην περιοχή με εκπροσώπους αλιευτικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, εξήγησε πως είναι υπό συζήτηση η πιθανότητα της τελωνειακής απελευθέρωσης, ενώ πιθανές είναι και οι φορολογικές απαλλαγές και τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης, σύμφωνα με το Reuters. Προσθεσε ότι “αυτό το ειδικό καθεστώς θα επιτρέψει εντατικοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας” της περιοχής.

“Κατά την επιστροφή μου, θα συζητήσουμε, σκεφτούμε σίγουρα επ’ αυτού και θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και θα ληφθεί η κατάλληλη απόφαση. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα για όλους όσοι εργάζονται εδώ και όσους θα ήθελαν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών από τη Δύση και συνεργατών μας από άλλες χώρες”, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑP, Reuters, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα