ΑΘΗΝΑ
15:51
|
19.04.2024
Προειδοποιεί τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι "ο στρατός θα απαντήσει με σφαίρες" σε περίπτωση που υποστηρίξουν τη βία στους δρόμους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε απόψε πως αναστέλλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι. Aπό την πλευρά της η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κίνηση ως “πραξικόπημα” και καλεί τους πολίτες σε διαμαρτυρίες.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε σε πολλές πόλεις την Κυριακή 25/7, καθώς θυμωμένοι από το “δυσλειτουργικό” πολιτικό σύστημα και την καταρρέουσα οικονομία, χιλιάδες διαδηλωτές, που δεν υποστηρίζονται ανοιχτά από καμία από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Τύνιδα και σε άλλες πόλεις όπως οι Ναμπέλ, Σους, Καϊρουάν, Σφαξ και Τοζέρ.

Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γύρω από το κοινοβούλιο, εμποδίζοντας τους πολίτες να έχουν πρόσβαση, και προχώρησαν στη χρήση δακρυγόνων αλλά και σε συλλήψεις.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Κυριακή, έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.

Έχουμε λάβει αυτές τις αποφάσεις … έως ότου η κοινωνική ειρήνη επιστρέψει στην Τυνησία και μέχρι να σώσουμε το κράτος, διεμήνυσε.

Σημειώνεται ότι η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με την κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.

Εκατοντάδες πολίτες γιόρτασαν την απόφαση στους δρόμους, πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας, καθώς στρατιωτικά οχήματα περιέβαλαν το κτίριο του κοινοβουλίου και την κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγασαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.

“Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του”, δήλωσε, ο Σαΐντ επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου”.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με “τη βοήθεια της κυβέρνησης” υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε επίσης την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών προειδοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι ο στρατός δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά σε περίπτωση που υποστηρίξουν τη βία στους δρόμους.

Προειδοποιώ όσους σκέφτονται να καταφύγουν σε όπλα … ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανταποκριθούν με σφαίρες, διεμήνυσε.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τυνησιακού Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι κατηγόρησε τον πρόεδρο Κάις Σαΐντ για “πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος”.

“Θεωρούμε πως οι θεσμοί εξακολουθούν να ισχύουν και οι υποστηρικτές του Ennahda και ο τυνησιακός λαός θα υπερασπιστούν την επανάσταση”, δήλωσε τηλεφωνικώς ο Γκανούσι, ο οποίος ηγείται του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Ennahda.

Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι και τον πρόεδρο Σαΐντ.

Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψιες οξυγόνου στην Τυνησία. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο.

Με πληροφορίες από RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα